Doktor | 2015. május. 27. 10:19
pic_1348140365_530

22 millió túlsúlyos gyerek van Európában

A Nutrition and Diabetes című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatokat nyolc országban folytatták le egy uniós kutatási program, az IDEFICS keretében. Ebben arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy az étrend, az életvitel és az elhízás miként befolyásolja a 2-10 éves gyerekek egészségét.

A tanulmány eredménye szerint a többi befolyásoló tényező figyelembevétele mellett is több, mint másfélszer nagyobb esélye volt a túlsúlyra az egykeként felnövő gyerekeknek azokhoz a társaikhoz képest, akinek volt testvérük, mivel ritkábban, és kevesebbet játszanak a szabadban, inkább a televízió előtt ülnek.

Európában a becslések szerint több, mint 22 millió gyerek számít túlsúlyosnak. A mostani tanulmány azt is megmutatta, hogy a délebbre fekvő országokban, mint Olaszország, Spanyolország és Ciprus, háromszor gyakoribb a kövér gyerek, mint például Svédországban és a többi északi országban – írja a Göteborgi Egyetem közleménye alapján az MTI.

pic_1348140495_362

A túlsúlyosság a szegény társadalmakban a jólét biztos jele. Aki többet eszik, mint amennyire szüksége van, biztosan gazdag, és ennek megfelelően jó parti. Ezzel szemben a girnyó, bordáit mutogató ember valószínű olyan szegény, hogy éppen csak éhen nem hal.

Alapvetően az emberiség a kevés és kiszámíthatatlan időközökben megérkező élelmiszerbevitelre állt be genetikailag az évezredek során. Hiszen annyi mindentől függött a vacsoránk: időjárás, vadászat, ellenséges hordák fosztogatása, raktározás megoldása, vándorlás a pusztán. Az utóbbi 100 év vívmányai tették lehetővé az állandó, és túlzott élelmiszerellátást, sőt a rossz minőségű finomított élelmiszerek megjelenését.

Az ember pedig imád enni, sőt azért élünk, hogy együnk, nem pedig fordítva, ahogyan normális lenne. Ha szomorúak, izgatottak, zaklatottak, boldogok vagyunk: eszünk, sőt a szeretetet és a gondoskodást is kiválóan tudjuk élelmiszer formájába csomagolni. Tehát az, aki IGAZÁN szereti a gyerekét, unokáját, az jól megtömi, mint a libát. Csak itt unoka zsírmáját nem lehet majd hungarikumként eladni. A jó minőségű élelmiszer viszont drága, tehát inkább a rossz minőség és a nagy mennyiség mellett döntünk. Ehhez hozzájön a túlhajszolt szülő, aki inkább a büfébe küldi csemetéjét, meg a mekibe, minthogy tízórait csomagoljon, és megtanítja a gyermeket a késő esti, tv előtti zabálásra.
Persze ez egy csúnya sztereotípia, és természetesen a normális testalkatú gyerekek szülei a kivételek.