Doktor | 2015. szeptember. 16. 16:49

A diagnózis után

Magyarországon évente több száz emberrel közlik a HIV betegség diagnózisát. Tapasztalatból tudom, hogy a legtöbben – érthető módon, összeomlanak a hír hallatán, hiszen ma Magyarországon még mindig tartja magát az a hiedelem, hogy a HIV/AIDS éveken belüli szenvedést és halált okoz. Ez nincs így! A ’80-as években, a vírus felfedezésekor, hatásos kezelés híján még valóban így volt. Azóta eltelt 30 év, és olyan gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyekkel 70-80 éves kort bőven meg lehet élni. Talán ezt a legfontosabb hangsúlyozni. Találó példa erre a cukorbetegség: nem gyógyítható, de inzulin adásával boldog öregkort lehet megélni. Ugyanez a helyzet a HIV-vel. Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a családalapítással. Nos, gyógyszerszedőként, amennyiben a vírus kimutathatósági határ alatt van, igenis van lehetőség egészséges utódot nemzeni, erre évente nagyon sok példa van az országban – szerencsére.

Fontos, hogy a diagnózist követően ne maradj egyedül a problémáddal. Keress egy olyan barátot, családtagot, vagy akár szociális munkást (pl. a Karolina Rendelőben), akivel meg tudod osztani a hírt, a gondolataidat, a félelmeidet. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ma gyógyszeres kezeléssel olyan minőségű és hosszúságú életet lehet élni, mint akárki másnak. Fontos emellett, hogy HIV-vel élőként tájékozódj a jogaidról: ez egy olyan különösen érzékeny személyi “adat”, ami miatt rengeteg törvény véd. Senki nem kötelezhet, hogy felfedd a betegséged, se munkáltató, se orvos, senki. Sőt, ha valaki adott esetben tudja rólad, hogy pozitív vagy, és ezt másnak elmondja, az bűncselekményt követ el.

Pozitívként rendszeresen fogsz orvosi kontrollra járni, ezért nagyon fontos, hogy törekedj jó kapcsolatot kialakítani a téged kezelő szakemberrel. Sok esetben lesz a segítségedre. Emellett tájékozódj a betegségedről, lehetőleg megbízható forrásból. Itthon is, de nyugaton is rengeteg civil szervezet foglalkozik pozitívokkal és tanácsadással. Próbálj meg más, HIV-vel élővel ismeretséget kötni. Talán ők tudnak az elején a legtöbbet segíteni.

Mivel a HIV így, vagy úgy, de betegségnek tekintendő, fontos, hogy odafigyelj magadra: élj egészségesen, sportolj, mozogj, figyelj oda a táplálkozásra, és lehetőleg hagyj fel a káros szenvedélyekkel. Ha gyógyszert fogsz szedni, akkor különösen oda kell figyelned, hogy megfelelő időben vedd be a tablettákat. Már 1-1 kihagyás is gyógyszerrezisztenciához vezethet, és a vírus ismételten el tud szaporodni a szervezetben.

És végül egy kényes téma, azonban nap mint nap találkozom vele: a pozitívak általában előnyben részesítik, ha (szexuális) partnerük is pozitív, ez a serosorting. Ha azonban negatívval bújsz ágyba, tudnod kell, hogy potenciálisan fertőző vagy. Semmi (még a törvény sem) kötelez arra, hogy ezt közöld a partnereddel. A jog szerint azonban – és most nagyon hivatalos leszek – mindent meg kell tenned, hogy a másikat ne veszélyeztesd, ennek az ellenkezője a gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés, ami ismételten büntetőjogi kategória. Tehát: használj gumit, és óvatosan a testváladékokkal.