Doktor | 2015. május. 28. 06:35
pic_1336475078_257

A Guatemalai szifilisz tanulmány

Mi volt az a Guatemalai szifilisz tanulmány?

Amikor 1972-ben az egyik legnagyobb port kavaró, több mint 40 éven át tartó Tuskegee botrány napfényre került, senki nem gondolta, hogy hasonló problémával kell még szembenézni.

Susan Reverby történész, aki könyvet is írt a botrányról, tovább folytatta a titkos iratok tanulmányozását az üggyel kapcsolatban. Ekkor talált rá John Cutler, az Amerikai Egyesült Államok közegészségügyi szolgálat képviselőjének egy jegyzetére, amelyben említést tesz egy 1946 és 1948 közötti, Guatemalában zajló szifiliszes emberkísérletről.

Az Amerikai Egyesült Államok tudtával és támogatásával, John Cutler vezetésével 1500 rabot, prostituáltat, ill. elmebeteget fertőztek meg szándékosan szifilisszel és tripperrel, hogy kideríthessék, a penicillin megelőzi-e a betegségek kialakulását, tehát lehet-e úgy használni, mint pl. egy védőoltást. Arról nincs semmilyen adat, hogy a betegeket végül részesítették-e megfelelő antibiotikus kezelésben. 2010 októberében a jelenlegi Elnök, Barack Obama kért nyilvánosan bocsánatot Guatemala Államtól.