Doktor | 2015. május. 28. 06:41
pic_1336659080_711

A házasság a férfiaknak fizikálisan, a nőknek mentálisan tesz jót

Egy brit orvostudományi folyóiratban megjelent cikk szerint a házasság nemcsak megnöveli a férfi és a nő élethosszát, de hasznos a feleségek mentális és a férjek fizikális állapota szempontjából is – írja a Cardiff-i „Wales-i Egyetemi Kórház” rezidense, David Gallacher és John Gallacher, a Cardiff-i Orvostudományi Egyetem docense. A két kutató ezt írja: „Mindent összevéve, valószínűleg megéri erőfeszítéseket tenni.”

A valódi szerelem útjai nem szükségszerűen simák minden esetben, minden kornak megvannak a nehézségei: a serdülőkorban kialakuló „nagy szerelmek” megszakadásakor nagyobb a kockázata annak, hogy a kamaszoknál depressziós tünetek jelennek meg, de ezek a tünetek javulnak, ahogy az emberek idősödnek.
A 18 és 25 év közötti fiatalok hajlamosabbak jobb mentális, de nem fizikális egészséget élvezni, ha romantikus kapcsolatban élnek.

Helytelen lenne azonban azt feltételezni, hogy bármilyen fajta kapcsolat jobb, mint egyedül lenni. Azok, akiknek több kapcsolatuk van életük során, hajlamosabbak rövidebb ideig élni, mint azok az emberek, akik hosszú távon elkötelezettek egy párkapcsolatban.

Egy egyéves, nagyszabású, hét európai nemzetet felölelő vizsgálat azt állapította meg, hogy azoknak az életévvel kiigazított mortalitási (elhalálozási) rátájuk, akik stabil párkapcsolatokban élnek, 10-15 %-kal alacsonyabb volt az átlagos populációénál, ez pedig azt jelzi, hogy a párkapcsolatban élés valószínűleg megéri az erőfeszítéseket.

Forrás: diagnózis.hu