Doktor | 2015. július. 14. 15:16
pic_1332145853_926

A házasság és a szex

Káros-e a házasság előtti szex? Erről mindenkinek meglehet a maga véleménye. Kinek milyen jó-rossz tapasztalata volt ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Sem a házasság előtti, sem a házasság utáni szex nem káros akkor, ha tudjuk, mit csinálunk, kivel és miért. Csakhogy ehhez felnőttnek kell lenni, és nemcsak testi, hanem lelki értelemben is. Tisztában kell lennünk önmagunkkal, és nem kívülről kell visszaigazolást várnunk, hanem stabil önértékeléssel és érzelmi háttérrel kell rendelkeznünk. Azonkívül a biológia órán nemcsak az anatómiát, hanem a szex „szövődményeit” (pl. terhesség, és nemi betegségek) is meg kellene tanulnunk.Természetesen ezt az érettséget nem lehet egy okmányirodai papírhoz kötni. Nem azért kell házasodni, gyerekfejjel és meggondolatlanul, hogy végre szexelhessünk, mint ahogyan nem pusztán a testiség, az ún. „szexuális passzolás” alapján döntünk arról, hogy hozzámegyünk-e valakihez, vagy sem. Miért azon múlna a családi boldogságunk, hogy „mekkora” van a másiknak? A házasság és a párkapcsolat milyensége a megbízhatóságon, kölcsönös tiszteleten, tapintaton, türelmen és szereteten múlik, nem a testnedvek találkozásán.

Persze van, akinél ez fontos kritérium lehet, és szíve joga ez alapján választani. De nem szabad elfelejteni, hogy a szex és a szexualitás egy tanulható dolog, amit a fent említett erények (kölcsönös tisztelet, szeretet és tapintat stb.) segítenek kiteljesíteni. Ha ezek nem működnek, ill. az érzelmi intelligencia alacsony, akkor nyilván megmaradhatunk ennél a nem középkori, hanem kőkorszaki megoldásnál: jó szex = jó vadász = jó gének = jó lesz apának.

Mindenesetre, ha valakinek van kedve, és türelme, miért ne építhetne fel egy párkapcsolatot lelki síkon, és teljesítsen ki testileg egy kölcsönös megegyezés után. Biztosan megvan erre is az igény a társadalomban, nem hiába lett mindannyiunk Bellája és Edwardja világsztár mind könyvben, mind vásznon. Nézők milliói sírták szét titokban a zsebkendőiket a sötét moziban, mikor a szerelmesek VÉGRE egymáséi lettek a tökéletes esküvői ceremónia után. Ennek is megvan a varázsa, nem?

Arról nem is beszélve, hogy a házasság előtti szex és az összeköltözés egy teljesen új, felelősségmentes világot nyitott meg a férfiak előtt. Néhányuk úgy gondolja, hogy szex is van, kaja is van, tiszta ruha is van, és ha nem tetszik, vagy esetleg meglátnak valami frissebbet, illatosabbat, kevésbé hisztisebbet, vagy követelődzőbbet, akkor uzsgyi neki vesd el magad… jöhet a következő önkéntes bejárónő.

Talán, mint mindenhol, itt is az arany középutat kellene megcélozni, és ebben segít az a jótanács, amit pár évvel ezelőtt egy közel 90 éves Háziorvos Kollégától hallottam: „Kollegina, egy férfinak pontosan 1 évig szabad ingyenes szexuális szolgáltatást nyújtani. Ha utána nem mond semmit, se pro, se kontra, nyugodt szívvel adja ki az útját!”
Megszívlelendő és bölcs tanács!