Doktor | 2015. május. 27. 09:12
pic_1354609369_506

A HIV elleni kampány

A nemzetközi HIV AIDS jótékonysági szervezet honlapja nemcsak hasznos információkat, tényeket tartalmaz, hanem egy érdekes posztersorozatot is megtekinthetünk rajta.

Forrás: avert.org
A HIV elleni kapmány a nyolcvanas évek elején kezdődött, és a posztereket végignézve érdekes fejlődést vehetünk észre: a plakátok egyre szókimondóbbak, egyre agresszívabbak, egyre furfangosabbak, és egyre célzottabbak. Az első pár plakát inkább a tűvel-vérrel való terjedést hangsúlyozza, később térnek át egyre inkább a nemi úton történő fertőzésre.
Ennek az okai között szerepelhet az is, hogy annak ellenére, hogy jelenleg világszerte a szexuális terjedés vezeti a statisztikákat, a vérrel való terjedés rizikója messze meghaladja ezt. Míg egy egyszeri heteroszexuális együttlét kb. 1%-os esélyt jelent, ugyanez vérrel 60%-os is lehet.
A vérkészítmények azonban sokkal jobban kontrollálhatók, mint a szex. A drogosoknak ingyen tű és fecskendő áll rendelkezésre a legtöbb országban, emiatt szerencsére hazánkban sincs vérrel való átadás.
A plakátok a nyolcvanas években nagyon sokat foglalkoztak – nyilván a fellobbanó hisztéria miatt – azzal, hogy hogyan NEM terjed az AIDS. A sokak által máig kedvelt városi legenda, a WC deszkás átadás külön plakátot kapott! :)
Mindenesetre nem tudtam, hogy Amerikában volt-van Condomman, aki az óvszer használatára bíztatja a fiatalokat. Magyarországon nem volt ennyire Superman-es a történet: aki még emlékszik a fütyülő, sétáló óvszerfigurára, tudja miről beszélek!pic_1354609326_908