Doktor | 2015. május. 28. 06:09
pic_1340023533_652

A kevés alvás mentális betegségekhez vezethet

Világos kapcsolatot találtak az alvás hiánya és a mentális betegségek kialakulása között.
Fiatal és egészséges felnőttek, 17 és 24 év között, akik átlagosan kevesebbet alszanak, mint 5 óra, háromszor valószínűbben alakítanak ki mentális betegségeket, mint hasonló korúak, akik 8-9 órát alszanak naponta.
“A kevesebb alvás lineárisan összeköthető a maradandó pszichológiai problémákkal a fiatal felnőtteknél. Mindenképpen nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a fiatalok mennyit alszanak, így komoly betegségek megelőzhetőek.”

Kommentelünk…

Aludni mindenki szeret, ez az élvezet az, aminek nincsen káros hatása..:)
Az alvás alapvetően a szervezet regenerációját biztosítja, elengedhetetlen az ép, egészséges idegrendszer, hormonrendszer és kompletten az egész szervezet működéséhez.  Testünkkel és pszichénkkel sem lehet büntetlenül visszaélni, a sok éjszakázás, buli, kialvatlanság negatív hatásokat szül. Bár a fiatal szervezet sokáig kompenzál, de előbb vagy utóbb tünetek jelentkeznek, pl. ingerlékenység, koncentrációs zavar, immunrendszer legyengülése-fertőzések kialakulása.

Egyes elméletek szerint azonban alkatunktól függ, hogy mennyi a minimálisan szükséges alvás, úgyhogy érdemes utánajárni, hogy vajon azért vagyunk-e fáradtak, energiátlanok, azért rosszabb-e a teljesítőképességünk, mert keveset alszunk, vagy más ok áll a háttérben (lelki bizonytalanság, félelmek, boldogtalanság, betegség, vitaminhiány, stb).

Forrás:  http://www.diagnozis.hu/a_keves_alvas_mentalis_betegsegekhez_vezethet/