Doktor | 2015. június. 03. 08:06
pic_1340711295_801

A koalák nemi betegségei – szexeltél az erszényessel??

Az index.hu egyik cikke óvatosságra inti a turistákat és az ausztrálokat, mert a szakértők szerint a vadon élő koaláktól elkaphatnak nemi betegséget, konkrétan chlamydiát.

Kommentelünk…

Ausztrália egy iszonyat száraz kontinens, a fele sivatag. Továbbá tömve van mérges pókokkal, skorpiókkal, a  világ legveszélyesebb kígyóival, a legnagyobb krokodilokkal, a  tengerekben pedig a leghalálosabb cápákkal.
Cserében viszont a koala az egyik legcukibb állat a Földön. Hasonlóan a szintén ausztrál erszényes vombathoz.pic_1340711560_970
A leginkább plüss játékállathoz hasonló koala kimért mozgásával, szép hamvas bundájával az ausztrál eukaliptuszerdők dísze. Mivel sokak kedvenc állata, érthetően sokan kapják föl a fejüket az ilyen cikkek láttán:

http://index.hu/tudomany/2012/06/26/nemi_betegseg_tizedeli_a_koalakat/

„A Ch. Pneumoniae baktérium képes az emberre is átterjedni a koala vizeletével. Mivel a legtöbb emberben a koala látványa ellenállhatatlan vágyat ébreszt arra hogy megsimogassa és kézbe vegye az állatot, az pedig pánikszerűen erre vizeléssel is reagálhat, a fertőzés veszélye reális. Arról nem is beszélve, hogy mennyire kínos magyarázkodásokra adhat okot az orvosnál.”

Mi ebből az igazság? Nos, úgy a fele igaz.
Valóban nagyon szomorú, hogy a koalák pusztulnak a chlamydia fertőzés miatt.
Az is igaz, hogy a Chlamydia pneumoniae nevű baktérium valóban okoz emberi betegséget.
Viszont le kell szögezni, az emberben ez a baktérium NEM nemi betegséget, hanem tüdőgyulladást és más légúti megbetegedéseket okozhat. Az emberben nemi betegséget ugyanis egy másik chlamydia, a Chlamydia trachomatis okoz.

Tehát alapból nem merülne föl, hogy az ember a koalákkal lépett volna szexuális kapcsolatba, és úgy kapta volna el a tüdőgyulladást. Ahogy a szintén rokon chlamydia okozta – tüdőgyulladással járó – madárkórt sem a papagájjal szexelve kapják el az emberek, hanem a beszáradt ürülék porának belélegzésével…

Kicsit több pontosság kellene, ha már „tudományos” rovatba írunk cikket…