Doktor | 2015. május. 27. 10:26
pic_1349085047_552

A legtöbb tini más testet szeretne

A legtöbb tinédzser lány nem tartja szépnek magát, más testet szeretne.

Kommentelünk…

Ez a fenti kijelentése a tinilányoknak világszerte ismert jelenség. Sajnos az önmagukkal, a külsejükkel való elégedetlenség legtöbbször az önbizalom hiányából fakad. És hogyne fakadna abból, hiszen a média ontja a tökéletes alakú, hibátlan szépségű, bársonyos bőrű, hófehér fogú sztárokat. És egy idő után ez lesz az ideál.
Számukra és a férfiak számára is.

Ők pedig nemcsak a maguk, de hasonló korú fiú társaik számára is szeretnének megfelelni. És amíg a külső javítgatásán dolgoznak, a belső értékek kidomborítása elsikkad, sőt áldozatául válik ennek az uniformizált világnak. Mert nézzük csak meg a tiszavirág életű sztárokat, akik mögött minden bizonnyal hatalmas egyéniség lakozhat… Egy kis fotoshop-val egyik arcból könnyen megcsinálhatjuk a másikat, a hajon még változtatni sem kell, annyira egyformák.
Ez miért jó? Mert könnyű eladni. Mert a reklámok már előkészítik a terepet az ő eladhatóságuknak. Tökéletesen fehér fogat szeretne? Feszes, sima arcbőrt szeretne? Dús, omló hajzuhatagra vágyik? És persze egészséges, csillogóra?
Hát persze, hogy erre vágyik a tinik a nagy része, mert ezen nő fel.
Mert a plázákban cikázva is karcsú babákra aggatott szuperdivatos holmikat lát. Az, hogy rajta hogy áll, az nem lényeges. A külső a lényeg, az ilyenfajta “tökéletességre” való törekvés.

És ha egy józan pillanatban egy tini rádöbben, hogy belőle sosem lesz olyan barbie baba arcú és testű nő, akkor kezdődnek a gondok. Az önértékelés zavara súlyos testi és lelki problémákhoz vezethet.

Ezt kiküszöbölendő lenne nagyon fontos, hogy a jövő és jelen gyermekei egy más értékrend szerint nőjenek fel, ahol az uniformizált világ “csillogása” mellett észrevetetjük velük azokat az értékeket is, amelyek őket valóban gazdagítják.