Doktor | 2015. május. 27. 09:08
pic_1354004012_345

A monogámia hormonja?

A hűséges férj titka! Megvan a monogámia gyógyszere!

Ha monogám kapcsolatban élő férfiaknak oxitocint adnak, akkor nagyobb valószínűséggel tartják magukat távol számukra ismeretlen, vonzó nőktől és maradnak hűségesek élettársukhoz – erről számolt be a Journal of Neuroscience egyik közleménye november 14-én:
„Korábbi állati kutatásokban azt mutatták ki, hogy a préripockokban az oxitocin alapvető szerepet játszik a monogám kapcsolat fenntartásában, a hűségben. Mi azt igazoltuk most elsőként, hogy hasonló hatása lehet emberben is”.

Forrás: otszonline.hu

Kommentelünk…

Van az agyunknak egy bizonyos részén, az ún. hypothalamusban termelődő hormon, amely oxitocin névre hallgat. Számos jótékony hatását ismertük eddig, tudjuk, hogy szerepe van a szülés beindításában, a szoptatásban és a szociális kapcsolataink kialakításában.De a legfantasztikusabb tulajdonságára csak nemrégiben derült fény! Segít a férfiaknak a monogámia megtartásában. Hogy miért csak férfiakon vizsgálták a hormon illyen jellegű hatását, és hogy mennyire örülnek ennek a hatásnak a férfiak, arról nem szól a hír. Nekünk, nőknek azonban akár hízelgő is lehetne ez az újdonság!
De biztos hogy ez a legjobb módja magunk mellett tartani a szeretett férfit? Kissé utópisztikusnak tűnik számomra, hogy mielőtt a párunk elmegy otthonról – potenciálisan női közegbe –  akkor előtte fújunk egy kis oxitocint az orrába, hogy hozzánk is térjen haza. Ennél remélem fantáziadúsabbak és leleményesebbek vagyunk mi, nők, és nem folyamodunk a tudomány ilyen kétes eredményeinek alkalmazásához. Ez akár egy cirkuszi mutatvánnyal is felér. De van ennek értéke így számunkra, ha tudjuk, hogy nem önszántából, hanem hormonális hatásra cselekszik a férfi? Csábítsuk el mi a hormonjait, és őrjítsük meg mi egy kicsit, hogy ránk vágyjon valóban! Úgy már igen! Maradjon csak meg a valódi vágyakozás, a szenvedély. Az oxitocint pedig hagyjuk csak meg a préripockoknak, náluk úgyis bevált már generációk óta :)