Doktor | 2015. május. 27. 13:48
pic_1342608536_820

A strand és a nemi betegségek

Lehet strandon nemi betegséget elkapni? Lehet, csak épp az erkölcsrendészet elkaphat. Ha szexuális kapcsolatot létesítesz a strandon valakivel, és nem használtok gumit, persze, hogy elkaphatsz bármit. De konkrétan a víztől, vagy a kissé elhanyagolt rötyitől nem fogsz semmit sem elkapni.

A természetes vizekben és a klórozott uszodavízben nem marad élve egyetlen klasszikus nemi betegséget okozó kórokozó sem. Ha ez másképp lenne, akkor a nemi betegségek gyakorisága kb. az influenzáéval vetekedne strandszezonban. A fitnesztermek szaunáiban lévő jakuzzik esetében – tisztelet a kivételnek – már lehet láthatatlan vendég, de ez sem a HIV vagy a kankó. A Trichomonas nevű egysejtű kórokozó ezekben meg tud telepedni, és relatív sokáig életben is tud maradni, Ez az egyetlen kórokozó amelyik még akár vizes törölközőn is meg tud tapadni 24 órán keresztül, és fertőzni tud, ami mindenképpen egyedi az STD-k között.

A strandolás utáni folyás a lányoknál inkább a hüvelyi pH borulása miatt alakul ki, amiben sajnos a klóros víz is szerepet játszik. Szerencsére ez megelőzhető, ha olyan tampont használsz uszoda előtt, amiből laktobacillusok oldódnak ki a hüvelyedbe, vagy, ha a strandolás után este felraksz magadnak egy recept nélkül is kapható laktobacillus kúpot/hüvelyzselét/krémet. Bármit választhatsz, csak nem az irrigálást, mert azzal sajnos amit beöblítesz, azt ki is öblíted!
pic_1342608759_308Természetesen strandon, vagy fesztiválokon, ha rosszak a higienes körülmények, könnyen el tudsz kapni rühösséget, tetvet, bőrfelszíni gombás fertőzést, vagy akár vírusos szemölcsöket is. De ha figyelsz magadra és nem utolsósorban mosakszol, nem lesz gáz!