Doktor | 2015. május. 27. 09:12
pic_1354108279_776

A tesztoszteron a hosszú élet titka

A normál tesztoszteron szint a hosszú élet titka.
Egy tanulmány szerint korábban halnak azok a férfiak, akiknek a vérében alacsony a tesztoszteron hormon koncentrációja.

Kommentelünk…

A jóléti társadalmakban a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás a jólét érzetét fokozó számos kényelmi szolgáltatás igen látványosan emelte az elmúlt évtizedben a szív-érrendszeri megbetegedések halálozási arányát. Emiatt rengeteg kutatás irányul a kockázati tényezők pontos felmérésére.
A cikk szerint a tesztoszteron hormon – amely mind a nőkben, mind a férfiakban termelődik – alacsonyabb szintje megemeli a szív-, érrendszeri betegségek kialakulását. A hormon alacsonyabb szintjét eredményezhetik nőkben a fogamzásgátló tabletták rendszeres szedése is. A szív-, érrendszeri betegségeken túl az alacsony tesztoszteron szint szerepet játszhat a nemi vágy csökkenésében, ill. a hüvelyváladék csökkent termelődése révén a fájdalmas közösülésben is.
Az alacsony tesztoszteron szint fenti hatásait azonban nehéz objektivizálni és pontosan leválasztani attól a számos hatástól ami még szív-érrendszeri betegséget okozhat és csökkentheti a nemi vágyat. Hiszen a stresszes és mozgásszegény életmód fogamzásgátló szedése nélkül is okozhatja a fenti állapotokat, de az is valószínű, hogy a fogamzásgátlót szedő nők legalább több mint fele él stresszes, mozgásszegény életet. Szóval vegytiszta eredményt nehéz, csaknem lehetetlen várnunk egy ilyen vizsgálattól. És még számos olyan provokáló faktort sorolhatnánk, amely közrejátszik a fenti állapotok kialakulásában.Ezt a cikket ne vegye senki a fogamzásgátló tablettáktól való elrettentésnek. Sőt! Szinte minden gyógyszernek ismert mellékhatás profilja, nincs ez a hormontartalmú fogamzásgátlókkal sem másként. De mint a legtöbb betegség és állapot kialakulásához több tényező szükséges, így önmagában ez a gyógyszer sem tehető felelőssé a szív-érrendszeri betegségek és a nemi vágytalanság kialakulásáért. Igyekezzünk egészséges, kiegyensúlyozott étrendet tartani, rendszeresen mozogni, és akkor a megelőzés tortájából a legnagyobb szelet nálunk marad!