Doktor | 2015. május. 27. 13:20
pic_1346161787_450

“A transzvesztita Barbie az igazságra tanít”?

 

Barbie a maga aránytalan idomaival kultuszt teremtett: ezerféle változatban gyártották már. Most itt a transzvesztita verzió.

A hír: A Barbie baba az elmúlt fél évszázadban szinte minden volt már, bikinis buta szőkétől az elnökjelöltig, transzvesztita azonban eddig még nem. A gyártó azonban elérkezettnek látta az időt, hogy piacra dobja az első transzvesztita Barbie-t. A baba a Philippe és David Blond divattervező-párossal együttműködésben készült.

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20120822/transzvesztita-barbie-soma/

Kommentelünk…

Soma kommentálta az eseményt, szokásához híven megengedően, némi iróniával. A nemi identitászavar megjelenítését „természetesnek” tartja, hisz ez is a világ, az élet része, és azzal, ha letagadjuk, vagy szépítjük, nem lesz más a valóság. Szerinte a gyerekek önmagában a tényt, hogy a „bácsi néninek öltözik”, könnyen el tudják fogadni, a negatív hozzáállást a felnőttektől tanulják meg. Barbie egyébként önmagában groteszk és nem életszerű, a nemi identitászavartól függetlenül.

Somának részben igazat adok, hisz Barbie valóban önmagában groteszk és semmi köze a valósághoz, és attól, hogy egy nemi identitászavart is megjelenítünk általa, nem lesz rosszabb a helyzet, ami különben sem valóságos. Másrészt viszont mivel nem valósághű és hiteltelen az említett baba, attól még nem kell felruházzuk minden más „nem normális” tulajdonsággal. Ez már értékrend és norma kérdése. Akinek a gyermeknevelésbe belefér, hogy modern, széleskörű szemlétet kapjon gyermeke, akár ilyen devianciákkal, annak nem a „transzfeszti Barbie” lesz a törés az életében…