Doktor | 2015. május. 27. 13:46
pic_1342607810_618

A Tripper az új Celeb!

“A gonorrhoea nevű, szexuális úton terjedő fertőzés növekvően gyógyszerrezisztens baktériumtörzsei olyan változásokon mennek át, melynek eredményeképpen egyetlen, jelenleg a világban ismert és használt antibiotikum sem lesz képes elpusztítani őket – mondta egy szakember. Mi az igazság?

Végre a média is felfigyelt erre a kórokozóra. Sajnos csak azért, mert kellemes botrányt lehet belőle kavarni! Lehet szörnyülködni, hogy nem lesz jó antibiotikum a gonorrhoea ellen! Ki kell ábrándítsak mindenkit. Ezt már egy ideje sejtjük.
A gonorrhoea – más néven tripper, vagy kankó – ma is létező betegség Magyarországon. Évente kb. 1000 esetet jelentenek, és ez a szám egyelőre stagnál. Maga a kórokpzó tenyészthető, és pár nap alatt megállapítható, hogy hatékony-e ellene az antibiotikum, vagy sem. Egyelőre a legtöbb esetben gyorsan és szövődmény nélkül gyógyulnak meg a betegek.

A hangsúly itt is a felismerésen és a megelőzésen van. Tudnunk kell róla, keresni kell, és ha van, gyógyítani, megfelelő gyógyszerrel. Nem a nagyi, barát, vagy ellenség antibiotikumával, nem az egyik partnernek adott gyógyszer megfelezésével, és nem a gyógyszeresdobozban lévő maradék jóleszmégvalamire antibiotikummal.

Tudni kell, hogy orális / anális szexnél is el lehet kapni, és azt is, hogy nem csak a homoszexuálisok, hanem a heteroszexuálisok között is van ilyen. Sok olyan fiatal kerül a kezem közé, aki úgy kapja el ezt a betegséget, hogy azt sem tudja, miről van szó. Csak néznek rám nagy szemekkel, és azt gondolják, most találom ki az egészet, és valahol el van rejtve a kandikamera. Viccesnek gondolják, és nevetgélnek rajta, az injekciót  pedig köszönik, nem kérik – hozzáteszem, ingyen van – mert az fáj, és különben is nekik semmi bajuk.

Amíg a köztudatban a Candida nagyobb ellenség, mint a szifilisz vagy a tripper, addig nagyon nehéz megértetni a betegekkel a fertőzés súlyosságát, és azt is, hogy sajnos egyre kisebb eséllyel találunk majd olyan gyógyszert, ami meg tudja őket gyógyítani és a hosszú távú következményeket – vetélés, meddőség, méhen kívüli terhesség – meg tudja akadályozni.
Arról nem is beszélve, hogy ha mindenkit le tudnánk kezelni, aki a szerelmi sokszögben aktívan részt vett, nem terjedne tovább a fertőzés – azonban az emberi jogok kissé furcsa értelmezése szerint – erre semmi jogunk nincs. Ha a fertőzött hajlandó megnevezni a partnereit, szerencsénk van, ha pedig a partnerek hajlandóak megjelenni nálunk, még nagyobb szerencsénk van. De addig, amíg azt gondolják, hogy szuahéliül beszélünk a hecc kedvéért, addig semmi esélyünk nincs.

Forrás: http://www.diagnozis.hu/a_szexualis_uton_terjedo_fertozesek_gyogyithatatlanna_valhatnak/