A

ablak periódus:
általában a HIV vizsgálatnál hallhatsz róla, de más fertőzés esetén is lehet értelme. Amikor elkapsz egy fertőzést (pl. HIV, syphilis, HCV) akkor idő kell, hogy a szervezeted elkezdjen reagálni rá, és úgynevezett ellenanyagokat kezdjen termelni. Az ellenanyag kimutatásával, tehát indirekt bizonyítékkal tudjuk igazolni, hogy megfertőződtél. Az ablak periódus HIV esetén kb. 4 hét, syphilis esetén kb. 3 hét – persze ez változhat a választott teszt típusától is.
abortusz:
az emberi magzat méhből való eltávozása vagy eltávolítása. Vetélés, magzatelhajtás, terhességmegszakítás néven is ismert fogalom.
Két formáját ismerjük, az egyik az ún. spontán abortusz, a terhesség külső behatás nélküli megszakadása. Oka lehet a terhes nő valamilyen betegsége, de okozhatja a magzat betegsége, fejlődési hibája is.
A másik forma az ún. művi abortusz, amikor az egyébként normálisan zajló terhességet külső beavatkozással megszakítják. A beavatkozás kórházban történik, rövid altatásban, nőgyógyász orvos végzi.
AIDS:
az angol mozaikszó jelentése Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes.
Nem egy konkrét betegségről van szó, hanem a HIV vírus által által előidézett olyan állapotról, amikor a szervezet védekezőrendszere már nem képes megküzdeni hétköznapi fertőzésekkel (pl. nátha, torokgyulladás, tüdőgyulladás), és egyes daganatos betegségek kialakulására is nagyon nagy az esély. Sajnos az orvostudomány mai állása szerint nem visszafordítható állapot, a halálos kimenetel elkerülhetetlen.
anális szex:
„popsi szex”. A hímvesszőt a partner végbélnyílásába vezetik be.
Elsősorban a homoszexuális partnerkapcsolatban, de sajnos egyre gyakrabban a heteroszexuális kapcsolatban is bevett szokás. Fájdalmas lehet, síkosítót és sok-sok előjátékot igényel.
Az egyik legveszélyesebb formája az együttlétnek az STD betegségek terjedése miatt.
aquirálás:
megfertőződés