Doktor | 2015. május. 27. 09:08
pic_1354112717_761

Állami pénzen mentik az ördögöket!

Mármint a tasmán ördög nevű erszényes állatot Ausztráliában, mert egy súlyos betegség fenyegeti az amúgy is veszélyeztetett fajt.

Forrás: index.hu

Kommentelük…

Az erszényes ördög (más néven tasmán ördög) a legnagyobb ragadozó erszényes 1936 óta, amióta kihalt az erszényes farkas.
(Az addig legnagyobb erszényes ragadozót,  az erszényesfarkast  a birkáikat és tyúkjaikat féltő farmerek és a nem éppen okos állami hatóságok közös erővel irtották ki. Sajnos az ausztrál és tasmán állami vezetők túl későn kaptak észbe,  és akkor nyilvánították védetté a fajt, amikor már csak egyetlen egy állatkerti példány maradt belőle…)Az erszényes farkas szomorú sorsa óta nagyon fölértékelődött az erszényes ördög, ez a csúnyácska és barátságtalan, kisebb kutya méretű állat. Az Ausztrál Államszövetséghez tartozó Tasmánia szigetén afféle nem hivatalos címerállat (a hivatalos ugyanis pont a kiirtott erszényesfarkas…)

pic_1354113389_236A  méregzöld, hűvös tasmániai erdőkben bandukoló, elégedetlen hangon vinnyogó és nyöszörgő fekete bundás ördög a  tasmán táj jelképe is egyben. Mackós kinézete ellenére amúgy meglepően fürge tud ám lenni,  és ügyesen ússza át a sebes sodrú tasmán folyókat, sőt akár fára is mászik.

Bár az erszényes ördög helyzete nem volt rossz az elmúlt évtizedekben, teljesen megnyugtató sem. Gyakran üti el őket autó (általában pont akkor, amikor más autó által elütött dögöt akarnak enni…) valamint nagy veszélyt jelentett rájuk az Európából behurcolt róka, amit a természetvédelmi hatóságok igyekeznek is kipusztítani a szigetről, hogy ne tegye tönkre az őshonos állatvilágot.

De az igazi csapást egy új betegség, az ún.  fertőző pofatumor jelenti, ami egy állatról állatra terjedő  rosszindulatú daganat, mely 1996-ban tűnt föl tasmán ördögök körében. Az állatok számára végzetes kór harapással terjed, vagy a zsákmány / dög fölötti marakodáskor, vagy pedig gyakran szexuális aktivitás során harapják meg egymást az állatok, tehát lehet „nemi betegség”… :)
(Érdekes, hogy nem valamilyen rákot okozó vírus kerül át a harapással, hanem tényleg maga a daganat! Erre az állatvilágban van néhány szórványos példa, főként egymást harapó állatok között, illetve az aranyhörcsög esetében szúnyog által terjesztett módon, de így is extrém ritkaságnak számít. FONTOS hangsúlyozni, hogy emberi megfelelője egyáltalán nincs. Bár van két,  főként szexuálisan terjedő vírus (a HTLV 1 és HTLV 2), amelyik emberi leukémiát okozhat, de maga az emberi rákbetegség  nem fertőz!)

A betegség olyan szinten veszélyezteti a tasmán ördögöt, hogy a Tasmán Kormány hatalmas összeget fordít a bizonyíthatóan egészséges állatok megmentésére. Egyrészt egy kisebb szigetre szállítják őket, ahol biztonságban szaporodhatnak, másrészt az ausztrál fősziget állatkertjeiben próbálják fönntartani a fajt. További reményt ad, hogy elképzelhető: az ördögök egy része eleve ellenálló a betegségnek.

Szegény ördög! Szurkolunk neki.

pic_1354113134_698