Doktor | 2015. július. 14. 15:17
pic_1338284870_500

Az AIDS a filmek világában

Számos művészeti alkotás foglalkozik a nemiségekkel, a szexualitással, sőt, akár a szexuális úton terjedő betegségekkel. Az alábbiakban a filmművészetben felbukkanó témákat említjük, kiemelve azokat az alkotásokat, amikben az AIDS-ről van szó.

Philadelphia (1993):
Rendező: Jonathan Demme
Zene: Bruce Springsteen,  Neil Young
Szereplők: Tom Hanks, Denzel Washington, Antonio Banderas.
A főszereplő (Adrew Beckett), egy jól menő nagyvállalat ügyvédje homoszexuális. Ezt mindaddig titokban tartja, amíg AIDS-es nem lesz. A látható jelek miatt a vállalat elbocsátja, persze koholt vádak alapján.  Andrew nem nyugszik bele a döntésbe, felkéri Joe Miller ügyvédet, vállalja el az ügyet.
Díjak: Golden GLobe díj, Gramy-díj, Oscar-díj.

pic_1338284963_244- Angyalok Amerikában(Angels in America) (2003)
Rendező: Mike Nichols
Zene: Thomas Newman
Szereplők: Al Pacino, Meryl Streep, Emma Thomson
Louis Ironson zsidó és Prior Walter tősgyökeres amerikai fiatalemberek, akik meleg életközösségben élnek. A dráma ott kezdődik, hogy Prior bevallja szeretőjének, hogy HIV vírussal fertőzött.
Díjak: Emmy-díj, Golden Globe díj

Hosszútávú kapcsolat(Longtime companion) (1990)
Rendező: Norman René
Szereplők: Bruce Davison, Mark Lamos, Campbell Scott
1990-ben az AIDS-et rejtélyes és halálos veszedelemnek tekintették, rengeteg szóbeszéd és hazugság övezte. A film hét homoszexuális férfi éltén, kapcsolatain keresztül követi nyomon a betegség alakulását.
Díjak: Golden Globe díj
Kapcsolódó oldalak:…..

Ártatlan áldozatok (A mother’s prayer) (1995)
Rendező: Larry Elikann
Zene: Tom Scott
Szereplők: Bruce Dern, Noah Fleiss, Linda Hamilton
Rosemary megtudja, hogy AIDS-es. Minden összeomlik körülötte, de amíg nem rendezi el 8 éves kisfia sorsát, nem halhat meg.
Kapcsolódó oldalak:…..

A felszín alatt (Breaking the surface) (1997)
Rendező: Steven Hilliard Stern
Zene: Richard Bellis
Szereplők: Mario Lopez, Michael Murphy, Rosemary Dunsmore
Greg Louganis olimpiai érmes műugró sportbalesete (melyet a verseny élő közvetítésében az egész világ láthatott), mindenkit megrendített. Greg már korábban is nagy vihart kavart környezetében különlegességével. Örökbefogadott gyermekként egyetlen esélye nevelőapjánál az volt, hogy hírnevet szerez a családnak. Hamarosan az olimpia legnagyobb esélyesévé vélt, miközben magánéletében súlyos titkokkal kellett együtt élnie. Mint az USA egyik férfiideálja próbálta eltitkolni homoszexualitását, de a HIV-fertőzés végül leleplezte.
Kapcsolódó oldalak:…..

És a zenekar tovább játszik… (And the band played on…) (1993)
Rendező: Roger Spottiswoode
Szereplők: Matthew Modine, Alan Alda, Phil Collins, Richard Gere, Steve Martin
Az AIDS felfedezésének történte. A film a kezdetektől követi nyomon az eseményeket, mikor San Franciscoban sorra haltak meg a homoszexuális betegek valamilyen ismeretlen eredetű vírustól…

Bobby Z élete és halála (The death and life of Bobby Z) (2006)
Rendező: John Herzfeld
Szereplők: Paul Walker, Laurence Fishburne
Kapcsolódó oldalak:…..

Rent  (musical)
A Rent „Bér bérlet” című rockmusical Puccini örök értékű operájának, a Bohéméletnek ezredvégi változata. A darab cselekménye Amerikában játszódik, a New York East-Villgae negyedében, ahol a történet szereplőire a kor valamennyi pestise veszélyként leselkedik.
A művet a Bohémélt ihletésére Jonathan Larson írta, aki saját életével és halálával is azonosult darabja hőseivel, azokkal a fiatalokkal, akik keresik helyüket és boldogságukat az ezredforduló egyre keményebb világában.

pic_1338285212_314- Teljes napfogyatkozás  (Total eclipse) (1995)
Rendező: Agnieszka Holland
Szereplők: Leonardo DiCaprio, David Thewlis
Arthur Rimbaud és Paul Verlaine a tizenkilencedik század második felének legnagyobb francia költői. Az ő történetüket mutatja be a film, extravagáns, radikális és tudatosan megbotránkoztató életmódjukat.

–  Kifutó a semmibe (Gia) (1998)
Rendező: Michael Cristofer
Szereplők: Angelina Jolie, Elizabeth Michael
A hetvenes évek második felében a Gia név egyet jelentett a szépséggel, az eleganciával, a csillogással. Gia szupermodell volt, aki nehéz gyermekkora ellenére már 18 éves korára világszerte ismert és népszerű manökenné vált. Alig nyolc év múlva neve már csak a gyászjelentésekben tűnt fel. Élete és halála egyaránt drámai volt, 26 éves koráig megjárta a csúcsot és a poklot is. Az első nők között volt az USA-ban, akinek a halálát AIDS okozta.
Díjak: Emmy-díj, Golden Globe díj

Milk (2008)
Rendező: Gus Van Sant
Szereplők: Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin
1977-ben Harvey Milket beválasztották San Francisco városának Felügyelői Testületébe, így ő lett az első olyan választott, magas közhivatali tisztséget betöltő ember Amerikában, aki nyíltan vállalta homoszexualitását.
Díjak:  Oscar-díj, Golden Globe díj.