Doktor | 2015. május. 27. 13:47
pic_1342704207_444

Beteg mondta: Gombás folyásom van!

Ez egy új „érdekesség” bejegyzés lesz, amihez az ihletet az élet adja. Bármilyen ötletünk és elképzelésünk legyen a témával kapcsolatban, nem tudunk olyan vad dolgokat kitalálni, mint amit a drága betegek. Ennek oka egyrészt az interneten olvasható összevisszaság, másrészt a hiányos biológiaóra megspékelve egy-két városi legendával.

Panasz: Gombás folyásom van!

Válasz:
A folyás csak egy tünet, bármelyik testrészedből is jön. Ez alapján kb. ugyanúgy nem lehet kórokozóra következtetni, mint orrfolyás esetén. Lányoknál e tünet mögött lehet, hogy gomba, de lehet, hogy baktérium áll. Van, hogy a menstruációs ciklustól függően, épp jellemzően a középidőben, vagy a menses előtt erősebb, ami hormonális eredetű. Van akinél – ugyanúgy, mint az izzadás – érzelmi alapon, vagy stressz esetén erősebb. Természetesen nemi izgalom is fokozza a hüvelyváladék termelését – hiszen pont ez szükséges ahhoz, hogy a behatolás fájdalommentes legyen.
Fiúknál akár egy csípősebb kínai, vagy indiai kaja, egy dorbézolós éjszaka után szintén áttetsző folyás jelentkezhet, átmenetileg. Mindenesetre, ha folyásod van. ne ragadj le a gombánál. Ennél sokkal összetettebb a dolog. Ha volt új partnered, és folyásod van, mindenképpen menj el nemigyógyászhoz és kérj tenyésztést! Biztos, ami biztos!

Tenyésztés:
Azt a folyamatot nevezzük egymás között tenyésztésnek, amikor a testváladékot egy speciális táptalajra rákenjük, és ha él benne bármilyen kórokozó, akkor az telepek formájában megjelenik. Attól függően, milyen táptalajt használunk, ill. hogy milyen jellegzetessége van ennek a telepnek, sőt, hogy milyen biokémiai folyamatokra képes, lehet megállapítani, hogy milyen kórokozóról van szó.