Doktor | 2015. május. 28. 06:02
pic_1341299932_198

Betiltják a körülmetélést?!

Egy bírósági ítélet miatt akár be is tilthatják a vallási okból végzett körülmetélést Németországban. (A körülmetélés a hímvessző előbőrének eltávolítása, amely számos vallásban alapvető előírás.)
Az ítéletet az váltotta ki, hogy egy rosszul sikerült körülmetélés súlyos sérülést okozott egy kisfiún.

Dr. Piros kommentál…

2012.07.27-én Muszlim és Zsidó vallási csoportok protestáltak a németországi Köln városában a bíróság előtt. Az ügyet a tüntetésre egy orvosi per indította el: egy négy éves muszlim csecsemőnél a körülmetélése után 2 nappal olyan erősségű vérzés lépett fel, hogy szülei kénytelenek voltak állami orvosi ellátáshoz fordulni. A szövődményt észlelő és ellátó orvos feljelentette azt a másik orvost, aki a beavatkozást végezte. A bíróság végül felmentette a vallási megfontolásból körülmetélést végző orvost, akinek egyetlen mentsége az volt, hogy abban az időben még nem tiltotta törvény a beavatkozás elvégzését.

A törvény, miszerint  egy gyermek testén nem lehet csonkolást végezni vallási indokkal, megszületett, tehát a szülő, saját vallási meggyőződése miatt nem rendelkezhet a gyermeke teste felett. Amikor a gyermek döntésképessé válik, akkor már áteshet ezen a procedúrán – ennél semmilyen konkrétabb megfogalmazás nem történt.

Míg a zsidó hagyomány szerint a születés utáni 8. napon történik meg a körülmetélés, a muszlimok nem ennyrie egyértelműek, ott inkább ország, és családi hagyomány szerint választják ki a gyermek számára legmegfelelőbb kort.

Természetesen a törvényt óriási felháborodás követte. A vallás szabad gyakorlásának alkotmányos jogának sérülését nehezményezik a tüntetők, és elfogadhatatlannak, ill. példa nélkülinek, valamit az előítéletek megerősítésének tekintik azt.

Az “otthoni” körlümetélést már korábban is sokszor támadták, főként higiénés szempontok alapján. Az újszülöttek herpeses fertőzése és következményes agyvelőgyulladása is sokszor merül fel a sajtóban, egy ortodox zsidó hagyomány miatt (metzitzah b’peh). Ennél a módszernél a körülmetélést végző rabbi, a vágás után kicsorduló vért szájjal szívja le, és ennek kapcsán New Yorkban 2011-ban 11 újszülött fertőződött meg.
http://healthland.time.com/2012/06/07/how-11-new-york-city-babies-contracted-herpes-through-circumcision/

A körülmetélésnél nem szabad elfelejteni, hogy évszázadok óta bevett hagyomány, aminek nemcsak vallási, hanem eredetileg higiéniai okai is voltak. Azokban az országokban, ahol a férfiakat gyermekkorukban körülmetélik, lényegesen kevesebb a nőknél a méhnyakrák előfordulása, mint ahol a korai felnőttkorban történik a beavatkozás, vagy ahol egyáltalán nem is szokás. Az STD betegségek – tehát nem csak a méhnyakrákot okozó HPV – szempontjából kimutathatóan alacsonyabb a fertőződés valószinűsége a körülmetélt férfiaknál.

A körülmetélés hasznos, és nem csak vallás szempontjából fontos hagyomány. A protestálókat pedig maximálisan meg tudom érteni. Egy-egy kirívó eset bárhol, bárkivel előfordulhat, ez alapján általánosítani, vagy bárkit korlátozni nem lenne szabad.

Hiszen egy keresztény sem örülne, ha a rendszeresen előforduló Karácsonyfa-tűz miatt betiltanák a Karácsonyt…

Forrás: http://news.yahoo.com/german-court-bans-circumcision-young-boys-170522205.html

Dr. Kék kommentál…

pic_1341300486_761A német bíróság ítélete teljesen elhibázott. Nem csak a zsidók, muzulmánok és az észak-Afrikai kopt keresztények  vallási szokásait sérti, de egészségügyi okból sem helyes.
Kimutatható, hogy az eltávolított fitymájú férfiak nőpartnerei közt jóval kevesebb a méhnyak-rák,  (és persze érthetően kevesebb a pénisz rákja is.)
Éppen ezért az  Amerikai  Egyesült Államokban kiterjedt gyakorlat a kisfiúk körülmetélése, minden vallási háttér nélkül is.
Az egyetlen, amit Németországban meg szabadna követelni, hogy a körülmetélés műtői háttérrel, sebészi körülmények között történjen, így a kockázatok minimálisra csökkenthetőek. De a teljes tiltás értelmetlen. A körülmetélés bizonyos egészségvédő hatása bizonyítottnak tekinthető.
(Vannak adatok, hogy  a körülmetélés Afrikában 76%-al csökkenti a HIV vírus átvitelét.)
http://index.hu/tudomany/2011/07/20/a_korulmetelt_ferfiaknal_76_szazalekkal_csokken_az_aids-fertozes_kockazata/

Éppen ezért kampányokat folytatnak a népszerűsítésre:
http://index.hu/kulfold/2012/06/22/korulmetelnek_40_zimbabwei_politikust/

Sőt, az ítélet magva: a csecsemő vallásszabadságára való hivatkozás kifejezetten bizarr és zsarnoki.  Az, hogy az állam bele akar szólni a gyermeknevelés minden egyes apró részletébe,  a XX. századi legsötétebb diktatúrák idejére volt jellemző.

http://index.hu/kulfold/2012/06/27/testi_sertes_a_korulmeteles/