Doktor | 2015. május. 28. 07:18
pic_1333185956_622

Csökkent nemi vágy?

A nemi vágy csökkenése és a frigiditás furcsa kérdés. Biztosan ezerszer mondtátok már egy komor, magát nem mórikáló csajra, hogy „Frigid liba!”. (Persze a liba az ciki szó, de hát mégsem írhatom el, amit tényleg mondtok!) De mit is jelent ez a szó?

Ha egy nőnek a nemi vágya és az orgazmus-készsége csökkent, akkor beszélhetünk erről az állapotról. Lehet a hátterében testi és lelki baj egyaránt. A testi baj általában fájdalom, vagy gyulladás a nemi tájakon, de természetesen bármilyen betegségnél csökkenhet a nemi vágy, hiszen adott helyzetben nem az lesz a legfontosabb dolog a nő életében. Ha együttlétnél alhasi fájdalmad, a hüvelyben égő, csípő érzésed van, főleg a hüvely kezdeti szakaszán, elképzelhető, hogy összeszedtél valamit. Érdemes emiatt orvoshoz fordulnod, még akkor is, ha „ciki” erről beszélni. Ha nem kérdez rá a panaszaidra az orvos, pl fogalmazhatsz így: „együttlétkor fájdalmat érzek”. Ha ennél pontosabban nem mersz nyilatkozni, de ezt a fél mondatot elejted, tuti, hogy elindítod azt a beszélgetést, aminek a végén a doktor tudni fogja, hogy mire vizsgáljon téged.

A frigiditás hátterében lelki okok is állhatnak: általában valamilyen rossz szexuális élmény, vagy a párkapcsolat lelki részének döcögése okozza ezt a tünetet. Mindenesetre nem kellemes senkinek, és mindenképpen foglalkozni kell vele, akár szakorvosi (pszichiátriai, pszichológiai) segítséget is igénybe véve!

Természetesen a nemi vágy az élet során az életkornak, és az élethelyzeteknek megfelelően normálisan is változik. Ettől nem kell megijedni!

Forrás: http://napidoktor.hu/cikk/70.18058/Mit-tegyunk-ha-csokken-a-nemi-vagy