Doktor | 2015. május. 27. 09:08
pic_1353590677_188

Csúcsteljesítmény?

Csúcsteljesítmény – amelyre nem vagyunk büszkék!
Az Európai Unióban arányaiban hazánkban halnak meg a legtöbben a daganatos betegségektől – idéz friss összehasonlító adatokat a napi.hu.
Forrás: medicalonline.hu
Kommentelünk…
Szomorú statisztikát tudhatunk magunk mögött: az Európai Unióban a daganatos betegségek okozta halálozásban élen járunk. Ezek szerint a megelőzés, a szűrővizsgálatok még mindig nem működnek megfelelően. A daganatos betegségekkel kapcsolatos felvilágosítások még mindig nem jutnak el az emberekhez.
Pedig a daganatos betegségek megelőzése már tinédzser korban elkezdődhet. A szexuális életet élő lányoknál a rendszeres évenkénti nőgyógyászati vizsgálat, rákszűrés egy hatékony megelőzési lehetősége a méhnyakráknak. Emellett kiemelt szerepe van a megelőzésben a human papilloma vírus elleni védőoltásoknak. Akár karácsonyra is lehet kérni védőoltást ajándékba – bár lehet, hogy nem számít annyira menőnek, a hosszútávú hatása többszörösen megtérül. Ráadásul most december közepéig akciós áron kapható a patikákban!
Szóval most a cikk kapcsán megragadjuk a lehetőséget mi is, és buzdítunk a megelőzésre! A méhnyakrák egyike csak a daganatos megbetegedéseknek, amiben feleslegesen halnak meg nők Magyarországon. Pedig nem kellene! A védőoltással és a rendszeres rákszűréssel mindez már a múlté lenne.