Doktor | 2015. július. 14. 15:16
pic_1333303882_268

Dinitrogén-oxid – a kéjgáz

A dinitrogén-oxid már nagyon régóta használatos az egészségügyben, mint érzéstelenítő megoldás kisebb műtéti beavatkozásoknál. A másik felhasználási területe a tejszínhabos flakonokban hajtógázként, valamint habpatronokban is ez van szén-dioxid helyett. Színtelen, édeskés szagú gáz, ami belélegezve eufórikus hatást, álomszerű, lebegő érzetet, valamint tompa, fájdalom nélküli állapotot generál. Leginkább a fogászati beavatkozások során használják, mivel csökkenti a szorongást, feszültséget, és a fájdalomérzetet is blokkolja.

Amikor orvos használja érzéstelenítésre a dinitrogén-oxidot, azt folyamatos figyelem és kontroll mellett teszi. Azonban, ha valaki csak úgy, a saját maga szórakozására használja, bármiféle felügyelet nélkül, annak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Bárki bármit is állítson, a dinitrogén-oxid szívása nem veszélytelen szórakozás. A gáz viszonylag gyorsan eltompítja a motoros reflexeket, vagyis, ha álló helyzetben voltál, akkor könnyen megütheted magad az összeesés miatt.

A legveszélyesebb az, ha valaki közvetlenül a palackról akarja letüdőzni a gázt, ugyanis a gyári palackban nagy nyomáson, folyékony állapotban tárolják. Ez pedig egyből három komoly problémát is jelent egyben: a nagy sebességgel, kontrollálatlanul kiáramló gáz megrepesztheti a tüdő és a légutak szöveteit, bevérzést, sőt tüdőembóliát okozhat, ami halálos.
A másik dolog, hogy amikor az anyag átmegy a folyékony halmazállapotból gázneművé, akkor nagymértékben lehűl, annyira, hogy fagyási sérüléseket okozhat a tüdőben és a légutakban, ráadásul az érzéstelenítő hatás miatt a szerencsétlenül járt személy észre se veszi a bajt, mielőtt túl késő lenne.
Harmadsorban pedig bármilyen más gáz kerül a tüdőbe a levegőn kívül, az rövid időn belül fulladással, eszméletvesztéssel jár, akár halállal is végződhet
. Ez utóbbi akkor is megtörténhet, ha a palack egy csövön keresztül maszkkal van összekötve, ugyanis ha a maszkba nem jut oxigén, akkor szintén fulladás következhet be.

Ezen kívül a gáz álmosít, rosszullétet valamint migrénszerű fejfájást okozhat. Azonban mindezek mellett ahosszú távú káros hatásokról sem szabad megfeledkezni: az agykárosodás, motoros reflexek sérülése, bénulás (akár maradandóan), valamint az általános hiedelemmel ellentétben képes függőséget kialakítani. A levegőn kívül bármilyen más gáz belélegzése károsíthatja az agysejteket, mivel képes kiszorítani az oxigént a gázcsere során. Látható tehát, hogy akár életveszélyes is lehet ez az elsőre „ártalmatlannak” tűnő szórakozás.

Ha valaki mindenképp ki akarja próbálni – amit semmilyen körülmények között nem ajánlunk -, akkor a lufis módszer valóban biztonságosabb, mert nem áll fenn a fagyás vagy a túlnyomásból eredő szövetkárosodás lehetősége. Valamint próbálja friss levegővel keverni a gázt, mert oxigénhiány miatt fulladás is bekövetkezhet. Azonban nem épp kellemes hatásokkal lehet számolni a használata során.
Először tényleg kellemes, lebegő és fájdalommentes érzés tölti el a használót, ám ez pár perc múlva alábbhagy, és jönnek a kellemetlen mellékhatások: rosszullét, álmosság, koordinációs problémák, zavarodottság, étvágytalanság. Ha valaki egymás után többször lélegzi be a gázt, akkor az okozott hatások akár órákig is eltarthatnak. Amennyiben túlzásba viszi az illető, akkor könnyen eszméletvesztés lehet a vége, ez esetben azonnal orvost kell hívni!

Kapcsolódó hír: Tinidrog miatt omlott össze Demi Moore szervezete