Doktor | 2015. május. 27. 13:39
pic_1344195813_384

Éljen a smár!

Dr. Piros kommentje

A Csókkirály biztosan nagyon egészséges fiatalember volt a cikk alapján. Hiszen egy csók mindenre jó: csökkenti a stresszt, az allergiát, és a fogszuvasodást is.

Csókolózni jó dolog. Főleg a nagy „Ő”-vel. Mielőtt bármi komolyabb történne, ez az első lépés a randizás során. Megcsókolni a másikat.
Persze itt is lehetek ünneprontó, és fel is hívom a figyelmét mindenkinek, hogy egy mandulasimogató nyelves csóknál is el lehet kapni egyet s mást, hiszen ha fogínyvérzése vagy ótvar szuvas foga van az egyik résztvevőnek, nyitott a kapu a kórokozók előtt.

De most nem ezt akarom kivesézni, hanem a csókolózás illemszabályait.
Amikor az ember fiatal (jajj de rég is volt) és szerelmes (vagy valami olyasmi), nem néz se istent sem embert, és bátran smárol a párjával minden gátlást félretéve. Persze ez aranyos is lehet, de sajnos ki kell ábrándítsalak Titeket: inkább zavarba ejtő a környezet számára. Nem igazán kíváncsi erre senki más Rajtatok kívül, úgyhogy ha nyilvános helyen vagytok, nem kell egymáséivá válnotok mindenki előtt. Ilyenkor elég egy szájra puszi, ölelés, kézfogás. Aztán ha már négyszemközt vagytok, mehet a buli. Persze nyilvános helynek számít az utca, a buszmegálló, a gyorsétterem, a strand és az iskola is.
A Ti kapcsolatotok a Ti ügyetek, ehhez senkinek semmi köze nincs, hacsak nem direkt polgárpukkasztásból csináljátok.

A másik érdekes dolog a lányok csókolózása lányokkal a hecc és a buli kedvéért, persze részegen. Miért? Ha azért, mert Te a lányokhoz vonzódsz, akkor hajrá. Ha azért, mert pornón nőttél fel, és tudod, hogy a fiúknak „ez jön be”, akkor NE csináld. Egyáltalán nem biztos, hogy minden fiúnak ez jön be, ill. ha csak ezzel kelted fel a figyelmét, már rég rossz. Vagy tényleg pornós akarsz lenni? Akkor mást is bevállalsz amit a pornóban láttál? Na ugye. Ne sugallj magadról olyat, amilyen nem vagy, és nem is szeretnél lenni. Ezzel kölcsönösen becsapjátok egymást a fiúddal, amit később Te biztosan meg fogsz bánni.

Olyan ez, mint a bugyiig érő szoknya, és a haskipóló, amit büszkén felveszel, de az utcán már kellemetlenül érzed magad, ha megkérdezik: „Mennyi?”

pic_1344195900_425Dr. Pink kommentje

Gyanítjuk, hogy pusztán egészségügyi okokból senki sem fog vad csókolózásba kezdeni az épp mellette álló személlyel, de azért egyáltalán nem árt tudni, hogy élvezetes mivolta mellett rendkívül egészséges tevékenységről van szó.

…jót tesz a fogaknak?
Serkenti a nyáltermelést, ami megtisztítja a fogakat a káros baktériumoktól, ráadásul a lepedékképződést is csökkenti.

…kalóriát éget?
Természetesen megközelítőleg sem annyit, mintha masszívan sportolnál, de sok kicsi sokra megy ugyebár: a csókolózás 2-6 kalóriát éget el percenként. Mindeközben egy csomó arcizmot megmozgat, ami visszafogja a ráncképződést.
…csökkenti a stresszt?
Egy régebbi, 2009-es felmérés bebizonyította, hogy csókolózás során jelentősen csökken szervezetünk kortizol (stressz hormon) szintje.
…enyhíti az allergiás tüneteket?
Egy japán felmérés arra jutott, hogy fél óra csókolózás után a résztvevő párok szervezetében alacsonyabb volt az IgE ellenanyag (ami tüsszögéshez és orrfolyáshoz vezet), mint előtte.

A nyállal természetesen sok kórokozó is terjedhet, baktériumok, vírusok.
A közhiedelemmel ellentétében HIV vírust nem lehet egy csókkal összeszedni.
Az Epstein-Barr-vírus (EBV) okozta megbetegedés a mononucleosis infectiosa, „kissing disease” néven ismert, hisz a vírus a nyál útján terjed, okoz felső légúti megbetegedést megnagyobbodott nyirokcsomókkal.

http://neon.hu/paros/a-csokolozas-egeszseges-de-miert-is-269550