Doktor | 2015. május. 27. 13:58
pic_1341989698_399

Előzzük meg a bajt?

Ez év májusában az ún. FDA (U S Food and Drug Administration), a gyógyszerek engedélyzetetéséétr felelős bizottság is támogatta azt a javaslatot, miszerint az egyik HIV vírus elleni gyógyszer, a „Truvada” ún. OTC – tehát recept nélkül kapható – legyen, és segítségével meg lehessen előzni a HIV vírus terjedését.

A Truvada egy nucleosid reverz rtranszkriptáz inhibitor típusú gyógyszer, amit főleg kombinációban használtak, a HAART kezelés kiegészítéseként. Azonban az Egyesült Államokban sok orvos adja a betegeinek megelőzés céljából, sőt egyes kiemelten fertőzött országokban is megpróbálták a gyógyszert megelőzésképpen bevezetni. Egyes adatok szerint akár 79%-al tudja csökkenteni a HIV fertőzés esélyét.

Kik kaphatnák?

Azok, akiknek HIV fertőzött stabil partnerül van, és nem akarnak megfertőződni. Ezzel még egyet is tudok érteni, hiszen a stabil párkapcsolat az STD betegségek terjedésének egyik fő gátja, és a HIV fertőzöttek nagy része azért nem létesít ilyet, mert vagy nem tud, ha megmondja a partnernek a diagnózist, vagy pedig nem is mer ebben gondolkodni, mert nem akarja továbbadni a betegséget.
A második célcsoport azoknak az országoknak a lakossága, ahol a fertőzés igen kifejezett, pl. egyes afrikai országok. Itt a megelőzés – még ha nem is 100%-os – sokkal „gazdaságosabb”, mint a fertőzés gyógyszeres kezelése, ill. a fertőzés szövődményeinek kezelése.
A harmadik célcsoport pedig a promiszkuáló, és emiatt a fertőzés veszélyének fokozottan kitett személyek, a cikk szerint nevesítve a homoszexuálisok.
Itt több problémám van. Először is, azért mert valaki homoszexuális orientáltságú, nem szükségesen tartozik rizikócsoportba. Egy újabb – felesleges – általánosítás. Tény, hogy a homoszexuális érintkezés fomája az anális szex, ami a legfertőzőbb a HIV szempontjából, de ez a praktika sajnos a heteroszexuális kapcsolatokban is egyre népszerűbb, köszönhetően a pornó hatalmának. A partnerek váltogatása pedig legtöbbször egy szabadon választott életforma, ami természetesen rizikós, de nem csak a HIV fertőzés szempontjából. Nem gondolom, hogy a promiszkuáló embereket a HIV megelőző kapszula okozta kellemes álbiztonságba kellene ringatni. Újabb ok, hogy ne húzzanak óvszert. A védettség nem 100%-os, és a többi nemi betegség, pl. szifilisz, tripper ellen nem véd!

Ha valaki annyira nem fegyelmezett, hogy egy egyéjszakás kapcsolatnál óvszert használjon egy vadidegennel, akkor nem lesz fegyelmezett egy gyógyszer szedésénél sem. Ez nem esemény utáűni tabéetta, ezt folyamatosan kell szedni, minden nap. Mellékhatásai pedig- természetesen- vannak: máj funkciós zavar, bőrpanaszok, hányinger, izomfájdalom, gyengeség, széklet- és vizelet elszineződés, vagy akár a végzetes kimenetelű laktát acidosis. A gyógyszert, ha olyan szedi, aki nem tudja magáról, hogy HIV fertőzött, rezisztenciát tud kialakítani a vírusban és ezzel a beteg tűlélési esélyeit rontja. Az a minimum, hogy ismételt negativ HIV teszthez, és recepthez kellene kötni a felírását.

A döntés persze még nem született meg, sok a pro és a kontra.

Ti mit gondoltok?

Forrás: http://news.yahoo.com/aids-fight-enters-phase-prevention-pill-202233233.html