Doktor | 2015. május. 28. 06:48
pic_1336125038_782

Európában növekszik a HIV fertőzések száma

A cikk szerint 2007-ben a becslések szerint Európában 800.000 volt a HIV fertőzöttek száma, vagyis 8%-kal több, mint 2006-ban, és az AIDS következtében bekövetkezett halálesetek száma jelentősen csökkent a meglévő speciális kezeléseknek köszönhetően.

Kommentelünk…

Az EPINFO (az Országos Epidemiológiai Központ hivatalos, hetente megjelenő kiadványa) alapján 100 000 lakosra 14 újonnan felfedezett HIV-pozitív személy jutott Európában, és 1,8 eset Magyarországon. A régióban a bejelentett esetek száma azért duplázódott meg a tavalyihoz képest, mert az eddig adatokat nem szolgáltató Oroszország fertőzötteinek száma is ismertté vált.
Az AIDS okozta halálozás száma 10 körüli évente, és sajnos a cikkben leírtakkal ellentétben nem csökkent, hanem stabilan tartja magát. Ennek az oka csak sejthető: a társadalmi tabu, a kitaszítottságtól való félelem egyfajta struccpolitikára kényszeríti a betegeket. Vagy direkt nem vizsgáltatják meg magukat, vagy annak ellenére, hogy tudják a pozitív eredményt, nem keresnek fel orvost a problémával. Ennek következtében csak a végstádiumban kerülnek a megfelelő helyre, amikor már nagyon nehéz meggyógyítani őket.

A legnagyobb gond azonban valóban az, hogy az ismert adatok a jéghegy csúcsát jelentik, és a valós betegszám biztos többszöröse az ismertnek.

Forrás: http://www.diagnozis.hu/az_aids_tovabbra_is_terjed_egesz_europaban_/