Doktor | 2015. november. 17. 13:36

Európai HIV-hepatitis szűrés hete 2015.

2015. November 20-27  között rendezik meg az

‘Európai HIV-Hepatitis szűrés hetét’.

Ez egy páratlan lehetőséget kínál a program partnereinek (civil szervezeteknek, egészségügyi szervezeteknek, az egészségügyi szakembereknek és a politikai döntéshozók számára), hogy Európa-szerte,  egy hétig egyesítsék erőforrásaikat és segítsenek minél több emberhez eljuttatni az üzenetet:

‘Ismerd meg a HIV státuszod!’

‘Mindenki tesztelje magát HIV-re!’

Mindenki tesztelje magát, aki még sosem végeztetett HIV tesztet és tesztelje magát az, akinek az elmúlt időszakban volt egy védekezés nélküli, elsősorban ismeretlen, alkalmi partnerrel folytatott együttlét.

A szervezetek közös  fellépésükkel ösztönözhetik az embereket, hogy nyíltan beszéljenek annak előnyeiről, amit a HIV-vizsgálatok, és a státusz ismerete jelent.

A végső cél, hogy minél több ember tesztelje magát egy hét alatt.

A téma középpontja: Ha ismered a fertőzött státuszod, minél hamarabb kerülhetsz kezelésbe, ezáltal pedig minél hamarabb részesülhetsz olyan terápiában és gondozásban, amely jelentősen javíthatja általános egészségi állapotod, és megőrizheted immunrendszered erejét.  A hatékony terápia során a továbbfertőzés esélye is jelentősen lecsökken.

A szűrés során, továbbra is fontos hangsúly az ‘ablakperiódus’.

Azaz egy fertőzési kockázat után, minimum 4 hét múlva lehet a HIV tesztet elvégeztetni, ennyi idő után lehet megnyugtatóan lezárni az elsősorban rizikós szexuális kapcsolatból származó kockázatot.

4 hét után lehet biztonságosan, laboratóriumi eszközökkel kimutatni, illetve kizárni a fertőzést.

Hepatitis C fertőzés esetén az ablakperiódus 3 hónap.

Az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt HIV-fertőzött nem csak ugyanannyi ideig élhet, mint a nem fertőzött társai, de nem is fertőzi tovább a többi embert.

2015 első félévében már 133 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Ezzel az 1985 óta kiszűrt HIV-fertőzöttek száma 2978-ra emelkedett. Június végéig kilencen haltak meg és 24-en betegedtek meg AIDS-ben. Sajnos már idén is született csecsemő fertőzötten Magyarországon.

A program honlapja:
http://www.testingweek.eu/