Doktor | 2015. május. 28. 07:15
pic_1333443850_806

Filmajánló – szex, szerelem és a franciák

Filmajánló

Három francia filmet is találunk, melyek a szerelemről, a szexualitásról és gyermekvállalásról szólnak. Mind a három különböző oldalról közelíti meg a témá(ka)t. A sorrendet a romantika szerint állítottam össze. :) Az utolsó film korhatáros és nem egy rózsaszín lányálom, de korhű és hiteles.

A szerelem művészete
színes, feliratos, francia vígjáték, 85 perc, 2011

rendező: Emmanuel Mouret
forgatókönyvíró: Emmanuel Mouret
operatőr: Laurent Desmet
producer: Georges Bermann, Frédéric Niedermayer
vágó: Martial Salomon

Szereplő(k):
Emmanuel Mouret (Louis)
Pascale Arbillot (Zoé)
Ariane Ascaride (Emmanuelle)
Frédérique Bel (La voisine d’Achille)
François Cluzet (Achille)
Julie Depardieu (Isabelle)
Judith Godréche (Amélie)

Egy fiatal pár tagjaiban felmerül, hogy esetleg elmulasztanak valamit a fogadott monogámia során. Egy másik, korosodó párnál fény derül a feleség kicsapongó életére. Két szomszéd – egy magányos férfi és egy nő – hajkurássza egymást, miközben a nő még előző kapcsolatát igyekszik zavartan lezárni. Egy másik nő pedig majdnem viszonyba keveredik egy neki szerelmet valló férfi barátjával. Mindenkit érzelmi és szíve vezeti a tapasztalás különös útján, s összeköti őket a boldogság keresése. Emmanuel Mouret alkotása szerelemről, boldogságról, vagyis a legtermészetesebb és legvágyottabb érzésekről szól.

A legszebb dolog
színes, feliratos, francia filmdráma, 107 perc, 2011

rendező: Rémi Bezançon
író: Eliette Abecassis
forgatókönyvíró: Rémi Bezançon, Vanessa Portal
operatőr: Antoine Monod
vágó: Sophie Reine

szereplő(k):
Louise Bourgoin (Barbara)
Pio Marmai (Nicolas)
Josiane Balasko (Claire)
Thierry Frémont (Tony)
Gabrielle Lazure (Édith)
Daphné Bürki (Katia)
Firmine Richard
Lannick Gautry

pic_1333443610_284Barbara (Louise Bourgoin) és Nicolas (Pio Marmai) egy csendes téli estén találkoznak először, a fiú munkahelyén egy párizsi videotékában. Kapcsolatuk nagyon hamar szárba szökken olyannyira, hogy megfékezhetetlen szerelmük, összeköltözésük után rövid idővel meghozza gyümölcsét, a legszebb dolgot egy pár életében.

A kilenc hónap alatt Nicolas új munkát keres, babaszobát fest, és gyerekbútorokat szerel. Ugyanakkor Barbara minden erejével készül az anyaságra és régi álmához hűen elkezdi írni élete első könyvét. Gyermekük megérkezése után mindkettejükben komoly kérdések vetődnek fel: Vajon lehet e, ugyanolyan hévvel folytatni egy kapcsolatot, miközben gyereket nevelnek? Vajon várnak e minket még a barátok a péntek esti buliban? Vajon lehet e, az álmaink után menni, miközben egy csecsemő várja, hogy tisztába tegyék? Vagy egy egészen új életet kell kezdeni?

Bordélyház
(színes feliratos francia filmdráma)

rendező: Bertrand Bonello
forgatókönyvíró: Bertrand Bonello
operatőr: Josée Deshaies
producer: Bertrand Bonello, Kristina Larsen
vágó: Fabrice Rouaud

Szereplő(k):
Hafsia Herzi (Samira)
Céline Sallette (Clotilde)
Jasmine Trinca (Julie)
Iliana Zabeth (Pauline)
Adele Haenel (Léa)
Alice Barnole (Madeleine)
Noémie Lvovsky (Marie-France)

pic_1333443644_725Bódító illatok, hervadó virágok, a romlás esztétikája.
Bordély Párizsban, a XX. század hajnalán. Az egyik prostituált arcát szörnyű sebhely torzítja tragikus mosolyba. A nevető nő körül kibontakozik a többi lány története is, melyet könyörtelen rivalizálás, titkos félelmek, tünékeny örömök és mély fájdalom tarkítanak. A film festői képei elvezetnek bennünket a szomorú, feslett szépségek és az illékony gyönyörök hermetikusan zárt világába.

(forrás: port.hu)