Doktor | 2015. május. 27. 09:12
pic_1354107352_806

Fogamzásgátló emeli a HIV fertőzés valószínűségét?

Egy nem olyan régiben napvilágot látott felmérés szerint a Kelet-, és Észak-Afrikában a nők körében használt depo injekció formájában beadott fogamzásgátló gyógyszer csaknem kétszeresére emelheti a HIV fertőzés valószínűségét. Az adatok több szempontból is elgondolkodtatóak.

Forrás: medicalonline.hu

Kommentelünk…

Azon a kontinensen, ahol a heteroszexuálisok körében a világon a legmagasabb a HIV fertőzés aránya és ennek következtében a legmagasabb a HIV fertőzéssel született gyermekek aránya is, nagyon nagy szükség van egy hatásos, és emellett a nők számára kényelmes és biztonságos fogamzásgátló gyógyszerre. Emellett az Afrikai kontinens egyes részeit sújtó túlnépesedés ellen is hatékony módszer lehet  a fogamzásgátlás. És a nők szexuálisan kiszolgáltatott helyzetéről még nem is ejtettünk szót. Afrika infrastrukturálisan elmaradott országaiban, ahol a törzsi szokások a nőt alacsonyabb rendű szerepbe kényszerítik, nem dönthetnek saját sorsukról. Egy szexuális aktust követő terhesség megszakítására nincs lehetőség. A terhesség, szülés esetleges szövődményeinek szakszerű ellátására sincs lehetőség, sok nőt egészségileg megnyomorodott helyzetbe kényszerítve ezzel.Az elmúlt évtizedek kitartó felvilágosító munkájának köszönhetően megnőtt a kontinens országaiban azoknak a heteroszexuális pároknak a száma, ahol a nők gyógyszeres fogamzásgátlást alkalmaznak, és emellett még a HIV fertőzés terjedésének lassítására a férfiak óvszerrel is védekeznek.
Ezért elszomorító és megdöbbentő az a kutatási eredmény, amely szerint a fogamzásgátlók injekciós formájának használata megnöveli mind a nők, mind a férfiak HIV-vel való fertőződésének esélyét. A hormonok hatására sajnos a nők könnyebben kapják el HIV pozitív partnerüktől a vírust és egy HIV pozitív nő is nagyobb eséllyel fertőzi meg partnerét, mert a vírusok magasabb arányban találhatók meg a hüvelyváladékban a hormonok hatására.
A probléma sajnos nem megoldott, pedig éppen ezen a kontinensen lenne égető szükség a fertőzés megállítása, lassítása, és a nők kiszolgáltatott helyzetének javítása.