H

HAART:
highliy active antiretroviral therapy = 1996 óta alkalmazott, kombinált gyógyszeres kezelés a HIV fertőzés ellen ( bővebben ld. nemi betegségek -HIV kezelése)
hatvankilencezni:
ha a partnerek a szexeléshez olyan pózt választanak, ahol egymást orálisan tudják kielégíteni. Ld. orális szex, felláció, kunninlingusz.
havi vérzés:
ld. menstruáció.
hepatitis:
szó szerint a máj gyulladását jelenti, de súlyos, akár halálos betegségekhez vezethet a fertőzés, melyet több fajta vírus is okozhat (hepatitis A, B, C, D, E). A B és C típusú vírus szexuális úton is terjed.
here:
páros, szilva alakú férfi nemi szerv, mely a herezacskóban foglal helyet, funkciója a hímivarsejtek (spermiumok) képzése, valamint a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelése.
herezacskó:
a hímvessző és a végbélnyílás, valamint a combok között található, izomrostokkal átszőtt bőrtasak, amelyben a két here helyezkedik el.
heteroszexuális:
szexuálisan az ellentétes nemhez vonzódó ember.
HIV vírus:
ez a vírus az immunrendszer gyengítésével támadja meg az emberi szervezetet, szó szerinti jelentése humán (emberi) immundeficiens (immunrendszert gyengítő) vírus. A fertőzés éppen ezért nem csak egy szervet érint, hanem az egész szervezetet.  A vírus szexuális úton is terjed!
homoszexuális:
szexuálisan az azonos nemhez vonzódó ember, leginkább férfi-férfi kapcsolatra mondják (női –női kapcsolat ld. leszbikus).
húgycső gyulladás:
a húgycső kivezető része, mely nőknél a szeméremajkak között, a csikló mögött (alatt) helyezkedik el, elkülönülve a hüvely nyílásától. Férfiaknál a péniszen, a szivacsos testben fut a húgycső, a nyílásán át a vizelet és az ondó is – más-más időben – kiürülhet.
hüvely:
a hüvely 6-10 cm hosszú, nyálkahártyával bélelt, simaizomzattal körülvett rugalmas cső, melynek nyálkahártyáján lévő sajátos baktériumok (lactobacillusok) tejsavat termelnek, amely védelmet nyújt más baktériumok elszaporodása ellen.
hüvelygyulladás:
a hüvely nyálkahártyájának gyulladása, melyet baktériumok, gombák és egyéb paraziták is okozhatnak. Fájdalommal, viszketéssel, folyással járhat.