Doktor | 2015. július. 14. 15:19
csi

HIV fertőzés – ne szólj szám, nem fáj fejem?

HIV fertőzöttnek lenni ma Magyarországon több szempontból is szörnyű.

A betegség súlyos szövődményekkel jár, nem megfelelő életmód esetén a beteg korai halálához vezet. Aki fertőződik, szembe kell, hogy nézzen azzal a ténnyel, hogy valakitől „megkapta” ezt a betegséget, valaki nem vigyázott őrá, nem érdekelte a kapcsolat következménye, sőt talán még az sem kizárt, hogy direkt fertőzte meg.
A társadalom maximálisan elítéli a nemi betegeket, megbélyegzi, csúfolja és kiveti magából. „Saját maga tehet róla” – mondják, és köpködik úton-útfélen, pedig ez legtöbbször nem igaz. Inkább egy nagy adag szerencse kell ahhoz, hogy ne kapjon el semmit sem az ember. A szexuális vágy nagyon sokszor azt a a józan ítélőképességet is elfújja, ami az óvszer használatához kell, sokan vakon-naivan bíznak a partnerükben, aki lehet egyéjszakás kapcsolat, de lehet hosszú „monogámnak” gondolt kapcsolat is. Sokan a bizalmatlanság jelének tekintik az óvszert, és fel sem merik hozni a másiknak a használatát, és legtöbben nem is tudják, hogy hogyan is kell azt használni. Ugyanis az óvszert nem csak a gyerekcsinálás ellen kell használni, hanem bármilyen szexuális praktikához fel kell húzni/húzatni, ahol a testnedvek találkozhatnak.Azokat a fanatikus, szűklátókörű embereket, akik a nemi betegeket elítélik, megkérdezném több dologról… először is: húztak-e valaha életükben orális szexhez óvszert – ennél a kérdésnél kiesik a fanatikusoknak az az 5 %-a aki életében nem szexelt. Szuper! Második kérdés: ugyanilyen utálattal vannak-e a diétájukat nem tartó cukorbetegekkel szemben, a sósan étkező magas vérnyomásos betegekkel, a napi 2 doboz mezítlábas cigit elszívó tüdőrákosokkal szemben, ill. a heti kétszer szoliba járó bőrdaganatosokkal szemben?!?! Sorolhatnám a példákat….
Szóval ennyit arról, hogy „megérdemli” valaki a sorsát.Puzzled male shrugging wearing lab coatA másik nagy probléma pedig sajnos – tisztelet a kivételnek – az orvosokkal van. Ha egy HIV pozitív nyíltan felvállalja a fertőzöttségét, kockáztatja azt, hogy ellátja-e egy orvos vagy sem. Sok kollégánk annyira fél ettől a betegségtől, hogy nem hajlandó szinte szóba sem állni a fertőzöttel. Pedig mindenkihez úgy kell hozzáállnunk, mintha potenciálisan fertőző lenne, akár HIV akár fertőző májgyulladás vagy egyéb betegség szempontjából. A kesztyű használat és a megfelelő hulladékkezelés is ezt a célt szolgálja.
Sajnos ettől a reakciótól annyira félnek a betegek, hogy legtöbbször vagy azt hazudják, hogy másmilyen fertőző betegségben szenvednek, vagy pedig csak egyszerűen „elfelejtik” megemlíteni fertőzöttségüket. Egyik sem szerencsés verzió.A HIV fertőzés egyik jellegzetessége az immunitás csökkenése, és olyan kórokozók vagy olyan tumorok megjelenése, amik egészséges emberben egyáltalán nem okozhatnak problémát. Tehát ha egy orvos tudja, hogy HIV pozitívval van dolga, teljesen máshogy kezd el gondolkodni és banálisnak tűnő problémákra is felkapja a fejét.
Találkoztam már olyannal is, aki orvosként bevallotta, hogy ha felmerül benne annak a lehetősége, hogy HIV fertőzött a betege, sokszor egy furcsa gátlás miatt nem meri felajánlani a vizsgálatot: ”nehogy azt gondolja, hogy én azt gondolom hogy ő az” –  ez nem jó taktika. Ha az orvosunk tökölődik is, nekünk mindenképpen van lehetőségünk arra, hogy szűressük magunkat, akár anonyman, a nevünk védelmével. Egyszerűen csak elballagunk egy szűrőállomásra és odatartjuk a karunkat.