Doktor | 2015. május. 28. 06:31
Woman torso

HPV vírus okozta fej-nyaki rosszindulatú daganatok és az orális szex

A humán papillomavírus (HPV) egyre növekvő számban azonosítható be a fej-nyaki rákos tumorok előidéző okaként, éppen ezért az onkológusok arra gyanakszanak, hogy e tény mögött az orális szex elterjedtsége állhat, legalábbis egy nemrég megjelent amerikai tanulmány szerint.

Dr. David Brizel, az amerikai Duke Egyetem onkológusa szerint – aki a fej-nyaki rákos daganatok specialistája – napjainkban a fej-nyaki rosszindulatú tumorok egyharmada köthető a HPV vírushoz.
Habár néhány korábbi tanulmány már rámutatott az orális szex – amelyen keresztül a HPV vírus átvihető egyik emberről a másikra – és a fej-nyaki rák közötti közvetlen kapcsolatra, legújabb tanulmányok, amelyek mind európai, mind amerikai orvosi szaklapokban megjelentek, már azt is észrevételezik, hogy a HPV vírusfertőzés miatt bekövetkező fej-nyaki rákos megbetegedések száma növekszik.

A Duke Egyetem egyik nőgyógyász specialistája, Dr. Peter Cartwright azonban nem biztos abban, hogy az orális szex felelős a HPV vírus okozta fej-nyaki rákos tumorok növekedéséért. Vitatja azt az álláspontot is, mely szerint a legtöbb ember élete során kapcsolatba kerül a HPV vírussal, anélkül azonban, hogy az maradandó kárt okozna a szervezetükben, illetve véleménye szerint a vírus kézről-kézre is terjedhet, átvihető evőeszközökkel, vagy más egyéb tárgyakkal is. Még azt is kétli, hogy az orális szex napjainkban sokkal gyakoribb lenne, mint pl. 30 évvel ezelőtt.

A HPV vírusról:
számos altípusa ismert, melyeket különböző számokkal jelölünk
bizonyos altípusa felelős a méhnyakrák kialakulásáért
genitális szemölcsök, kondilómák kialakulásáért
A fej-nyaki rosszindulatú daganatok kialakulásáért elsősorban az erős dohányzás és az alkohol okolható. Ugyanakkor Dr. David Brizel szerint a HPV vírus előidézte fej-nyaki rákos tumorok olyan betegeknél jelennek meg, akik sohasem dohányoztak.
Arról egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok a világban, hogy a HPV vírus elleni vakcina alkalmazása hogyan érinti a fej-nyaki rákos tumorok előfordulási arányát.

Forrás: diagnózis.hu