Doktor | 2015. május. 27. 14:00
pic_1341819064_184

Jobb félni, mint megijedni! Ingyenes gyorsteszt a HIV szűrésére

A CDC – Centers for Disease Controll and Prevention – az Egyesült Államokban új oldaláról közelíti meg a HIV fertőzés elleni megelőzést. A patikákban ingyenes gyors HIV tesztet lehet majd kapni, ill. a teszt elvégzés emellé egy felvilágosítást is vírus mibenlétéről, a terjedéséről, és abetegség tüneteiről.

A teszt önállóan elvégezhető – a cikkből nem derül ki, hogy hogyan, de talán mintha egy nyálkahártya kenetvételről lenne szó – eredménye kb. 20 perc alatt megvan, és ha pozitív, akkor a legközelebbi nemibetegeket ellátó centrumba kerülnek a betegek, további megerősítő vizsgálatok elvégzésére.

Az ingyenes szűréssel az a cél, hogy minél több embernek felhívják a figyelmét arra, hogy a HIV vírusfertőzés sokáig tünetmentes, azt bárki elkaphatja és nem csak a homoszexuálisokat, és a vénás kábítószer élvezőket fertőzi meg.
A vírus terjedésénél a heteroszexuális kapcsolatban élő, alacsonyabb társadalmi rétegből származó nők képviselik a legújabb rizikócsoportot világszerte, ami sokakat meglephet. Bár aki figyelmesen végigolvasta oldalunkon a HIV fertőzésben leírtakat, láthatta, hogy a férfiról-nőre való fertőzés átvitel sokkal valószínűbb az ondóban lévő vírusok miatt, mint a nőről-férfira történő átviteli mód. A nők fertőzöttségéből pedig egyenesen következik a terhesek, és akár az újszülöttek fertőzése.

Az ingyenes HIV tesz Magyarországon is elérhető, bár nem patikák, hanem nemibetegekkel foglalkozó centrumok végzik. (/.hu/article/40/Hol-vegeznek-szurovizsgalatokat) Minden ilyen centrum fel van készülve a betegek felvilágosítására, és a pozitiv eredmény értékelésére. Nem szabad elfelejteni, hogy a szűrőtesztek sokszor túl érzékenyek, ezért mindig kell megerősítő tesztet csinálni, ugyanabból a vérrmintából, és egy második vérmintából is, hogy fel lehessen állítani ezt a diagnózist.

http://news.yahoo.com/rapid-hiv-test-could-reduce-stigma-curtail-disease-170800296.html