Doktor | 2015. július. 15. 09:30

Lassan a cefalosporinok sem lesznek hatásosak a kankó ellen

Világszerte milliókat fertőz meg évente a gonorrhoea (kankó, tripper) kórokozója, amely egyre inkább ellenáll a szokásos gyógyszereknek, így hamarosan kezelhetetlenné válhat – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az ENSZ szakosított szervezete sürgeti a kormányokat és az orvosokat, hogy kövessék nyomon az antibiotikumokkal szemben ellenálló gonorrhoeatörzsek terjedését.

A nemi úton terjedő bakteriális fertőzésről korábban úgy tudták, hogy könnyen kezelhető antibiotikumokkal, például penicillinnel. A terápia elmaradása a húgyúti és az ivarszervek gyulladását, nőknél terméketlenséget, férfiaknál fájdalmas vizelést okozhat. A fertőzött anyától született gyerekeknél 50 százalékos a potenciálisan vaksághoz vezető szemfertőzések kockázata. A betegség ellen az 1940-es évek óta alkalmaznak antibiotikumos terápiát.

Manjula Lusti-Narasimhan, a WHO szexuális úton átadható betegségekkel foglalkozó szakembere elmondta: már találtak a kezelés utolsó vonalának számító cefalosporinokkal szemben is rezisztens baktériumtörzset. Néhány éven belül a baktérium rezisztens lesz minden most rendelkezésre álló kezelési lehetőséggel szemben – tette hozzá. A WHO becslése szerint évente 106 millióan betegednek meg a gonorrhoea kórokozójától.

(forrás: hvg.hu)