M

magömlés:
a férfi nemi váladék (ondó) kilövellése a férfiak orgazmusa közben, hívják ejakulációnak is. Egy magömlés során néhány kávéskanálnyi ondó ürül. Végbemehet a hímvessző kézzel, bőrrel, szájjal való izgatására, vagy behatolásra. Ha a hüvelyben megy végbe védekezés nélkül, természetesen gyermek foganhat. Éjszaka, álom közben bekövetkező spontán formája, ld. pollúció.
maszturbáció:
ld. önkielégítés.
mazochizmus:
szexuális viselkedésforma, amikor a szexuális vágy átéléséhez fájdalomra, vagy megalázásra van szüksége az illetőnek.
megszakított közösülés:
fogamzásgátlásra is alkalmazott módszer, a férfi, közvetlenül magömlés előtt kihúzza a hímvesszőt a hüvelyből. Nem megbízható módszer az előváladék miatt, amiben egyrészt sperma, másrészt STD kórokozó is lehet. Nagyon gyakorlott férfi partner kell hozzá!
méhen belüli fogamzásgátló eszköz:
Ld. spirál.
meleg:
ld. homoszexuális, leszbikus.
menstruáció:
a női nemi ciklussal járó vérzés, ami akkor következik be, ha nem történt megtermékenyülés, ilyenkor a méh belső nyálkahártyája kisebb vérzés kíséretében lelökődik. Terhesség esetén a menstruáció elmarad. A menstruációs ciklus hossza normálisan is ingadozhat, tizenéveseknél kb. 18-19 évesen alakul ki a stabil ciklushossz.
merevedés:
nemi izgalom hatására vér áramlik a hímvesszőbe, mire az megmerevedik („föláll”) mérete jelentősen nő, így készen áll a behatolásra. Zavaró körülményekre, pszichés hatásokra könnyen megszűnik (elernyedés). Kielégülés után a merevedés megszűnik. Ld. erekció.
mikoplazma:
kórokozó baktérium (mycoplasma), nézd meg a nemi betegségek résznél!
mintavevő pálcika:
lehet fémből, lehet műanyagból. Ez utóbbi eldobható, egyszer használatos, az előbbi pedig újra és újra sterilizálható, gázláng felett. Azért olyan hosszú, mert fiúknál is és lányoknál is használják, és amíg a húgycsőbe elég 1-2 cm-re felvezetni, a méhszájhoz hogy hozzáférjünk, a hüvelyen keresztül vezetjük át a pálcikát.
mirigy:
a szervezet számára hasznos váladékot vagy más hasznos anyagot  termelő szerv.
monogámia:
adott időszak alatt csak egyetlen partnerrel létesítesz rendszeres szexuális kapcsolatot, azaz: hűség.
MSM:
“men who had sex with men” – ld. homoszexuális