Doktor | 2015. május. 28. 07:04
pic_1334222615_186

New Yorkban a HIV-fertőzött férfiak között új járvány ütötte fel a fejét

„New York-i kutatók arról számolnak be, hogy a HIV-fertőzött homoszexuális férfiak körében egy új, járványos betegség ütötte fel a fejét: a Hepatitis-C vírussal való fertőződés. Korábban ugyanezen kutatók már beszámoltak egy szokatlan és gyorsmájfibrózis progresszióról a homoszexuális HIV-fertőzött férfiak körében, amelyet szintén a Hepatitis-C vírusfertőzés idézett elő, most pedig a legújabb megfigyeléseik szerint a Hepatitis-C vírus terjedése szexuális úton történik, nem pedig a drogosok közös injekciós tű használata miatt.

A kezelés azonban sikeres lehet, ha a fertőzés nagyon korai fázisában kezdik el, bár beszámolnak a májbetegséggel kapcsolatos nyugtalanító hírekről is. „Ez a járvány a Hepatitis-C vírusfertőzés új klinikai szindrómáját reprezentálja, amelyre a betegek meghallgatása útján derült fény: egy új kockázati csoport vált fertőzötté egy korábban ritka átviteli úton, ami a májfibrózis példátlan progresszióját eredményezi.” – mondta Dr. Daniel Fierer, a kutatás vezetője.”
Forrás: diagnózis.hu

Kommentelünk…

A Hepatitis C vírusfertőzés kórokozója a  Hepatitis C vírus (HCV), lappangási ideje 5 hét, illetve több hónap is lehet. Terjedése intravénás drogokkal, vérátömlesztés útján, szexuális úton és anyáról újszülöttre való terjedés útján ismert.
A friss HCV fertőzés ritkán jár egyértelmű, látható tünetekkel, akár enyhe, influenza-szerű tünetek jelezhetik a fertőzés kezdetét. Sokszor csak évekkel később derül fény a krónikus vírusfertőzésre. A fertőzöttek 60-85%-ában krónikus hepatitis fertőzés alakul ki, krónikus HCV fertőzöttek 60-70%-nál aktív májbetegség áll fenn.
A diagnózist immunszerológiai és molekuláris biológiai módszerekkel lehet felállítani. Kezelését belgyógyászati, infektológiai osztályokon végzik interferon-alfa és vírus ellenes szer (ribavirin) kombinációjával.
HIV pozitív betegek esetén a májbetegség lefolyása felgyorsul, a májzsugor (cirrhosis) kialakulás kockázata kétszeresére emelkedik.