O

onánia:
ld. önkielégítés
ondó:
ld. sperma.
one night stand:
egy éjszakás kaland, amikor a megismerkedés estéjén már szexre is kerül sor, és a továbbiakban a kapcsolat nem folytatódik.
önkielégítés:
a saját nemi szervek ingerlése. Természetes jelenség, a szexuális izgalom okozta feszültség levezetésére alkalmas. Annak ellenére, miket terjesztettek róla, nem káros az egészségre, de természetesen, csak akkor, ha nem viszik túlzásba.
önmegtartóztatás:
az egyik legbiztonságosabb módszer az STD-k ellen. A szexuális aktus önkéntes nélkülözése. Pl. megvárod a házasság utáni szexet!
orális:
szájjal végzett.
orális antikoncipiens:
fogamzásgátló tabletta.
orális szex:
szájjal, nyelvvel  végzett izgatás. A női nemi szervek szájjal való izgatása a kunnilingusz („nyalás”) a hímvesszőé a felláció („szopás”), ha a partnerek egyszerre végeznek egymásnak orális izgatást, az az ún. 69 pozíció. Bár terhességet nem okoz, és önmagában nem is veszélyes, de a közhiedelemmel ellentétben az orális szex során is átvihetőek a szexuálisan terjedő betegségek, ha a partner – általában nem láthatóan- fertőzött! A hüvelygomba is gyakoribb lehet utána a nyálban levő gombák miatt.
orgazmus:
kielégülést kísérő nagyon intenzív testi és lelki gyönyör. A ma elterjedt téves felfogással szemben a szexuális együttlétnek nem az orgazmus egyetlen célja, mivel az együttlét egésze számít, és a másikkal való törődés és gyengédség teszi igazán boldoggá a szexet, annak elmaradása esetén az orgazmus sem föltétlen vigasz. A partner öröme és boldogsága legyen a cél, az orgazmus csak eszköz lehet ebben.
ösztrogén:
női nemi hormon.
OTC:
Angol rövidítés: “over the counter”. A recept nélkül megkapható gyógyszerekre mondjuk.
óvszer: vékony, latex- vagy poliuretán anyagból készült zsákocska, amit a merev hímvesszőre kell, még a behatolás előtt felhúzni. Elsősorban a nemi úton terjedő betegségek ellen véd, de fogamzásgátlóként is használható.
ovuláció:
peteérés. A petesejtet körülvevő tüsző szétreped, a ciklus közepe táján, és az érett petesejt kiszabadul. Van, aki ezt érzi, amikor 2 menstruáció között enyhe alhasi fájdalmat észlel.