Doktor | 2015. május. 28. 05:55
pic_1341393278_977

Polgárpukkasztás amerikai módra

Ki érdemli meg a halált? Egy pár napja bevetett amerikai kampány szerint jó páran: a macskaimádók, a dzsezz kedvelők, a tetováltak, a öreg dilis nénikék, a gentikailag kiváltságosak és az önelégültek.

A kampányt senki sem érti, pedig még weboldalhttp://www.noonedeservestodie.org/ is van hozzá, ahol egy visszaszámláló jelzi a múló időt, de hogy mi fog történni akkor amikor a 0:0:0-hoz ér, még senki sem tudja. Mindenesetre a buszmegállók, és telefonfülkék már ki vannak plakátolva és már jó sok ember megbotránkozott a bizarr reklámon.

Persze itt is a csavart kell keresni. A kampány a gyűlöletre és a kirekesztésre teszi a hangsúlyt. Megérdemelheti-e valaki a betegségét, és a halált amit a (ki miben hisz) sorstól kapott. Az üzenet érdekes, nagyjából ennyit tesz: évente több mint 160.000 életet vesztünk el egy halálos betegség miatt. Bár senki nem kérte a betegségét, mégis sokan úgy érzik, megérdemelték. De ezek a betegségek nem válogatnak, bármelyikünket érinthetik, és nem nagyon fog változni a számuk a közeljövőben. Hogy mi is a gyilkos? Hamarosan megtudhatják.

Az USA-ban a vezető halál okok sok éve a szív-érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok, és az agyi-vérkeringési zavarok. http://www.cdc.gov/Injury/wisqars/pdf/10LCD-Age-Grp-US-2009-a.pdf
Megdöbbentő, de előkelő helyet foglal el még a gyilkosság, és az öngyilkosság, illetve a véletlen baleset is.

Valószínű ez a kampány is valamelyiket célozza a vezető halálokok közül, és ilyen furcsán, bizarrul hívja fel a figyelmünket.

Érdekes az emberek reakciója a kampányra, hiszen hányszor lehet hallani „jóindulatú”, a más kárán csámcsogó ismerőseinktől, hogy „úgy kell neki, megérdemelte”. Leginkább a nemi úton terjedő betegségek, és főként a HIV fertőzés kapcsán él ez a sztereotípia. Mindenki, aki homoszexuális, az HIV pozitív is, és megérdemli? Tényleg ilyen egyszerű lenne a képlet? Tényleg senkinek nincs vaj a füle mögött? Tényleg senkinek nem volt még egy-vagy-két ballépése? Nem hinném. Mi a helyzet a kihasznált, becsapott, önhibájukon kívül fertőzött emberekkel, nemi identitástól függetlenül? Mi a helyzet a monogám párkapcsolatban élő, gyanútlan partnerekkel, akik a párjuk egyéjszakás kalandjának emlékét kapják meg másnap este szerelmeskedésnél? Ugye nem is olyan egyszerű ez a kérdés…

Persze mi emberek gyarlók, képmutatók vagyunk, és már megint, amikor a görbe tükör előkerül, meg vagyunk sértődve.

Végül is, jó kis kapmány ez. Mindenesetre sokan fognak rajta elgondolkodni.