Doktor | 2015. november. 26. 08:37
HIV-Law

Pozitív jogok és kötelességek a hálószobában

Charlie Sheen példája és a körülötte kialakult hírverés ismételten aktuálissá tette a kérdést, miszerint felelősséggel tartozik-e egy HIV-vel élő a szexuális partnerének, és ha igen, milyen mértékben. El kell mondani a partnernek, hogy pozitív vagy? Mikor lesz jogi következménye az óvszerhasználat elmulasztásának?

Szögezzük le az elején, hogy bármiféle jogi vagy netalán büntetőjogi következménye egy pozitív és negatív személy közötti aktusnak csak akkor lesz, ha a negatív partner az aktust követően megfertőződik, és az adott aktuson kívül minden egyéb fertőződési lehetőség kizárható (pl. másik szexuális aktus, vénás droghasználat, stb.). Hogy ezt hogyan lehet mindent kizáróan bizonyítani,  már önmagában körülményes. Jogilag, akármennyire ijesztően is hangzik, a “maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okozó testi sértés” kategóriáját kell körüljárnunk, ha a HIV-fel történő megfertőzésről beszélünk. Ez történhet gondatlanságból, vagy szándékosan.

Ez a mi konkrét esetünkben azt jelenti, hogy (1) a HIV-vel élő direkt azért nem védekezik, mert meg akarja fertőzni a másikat, vagy (2) gondatlanul olyan magatartást tanúsít, amely alkalmas a fertőzés átadására – és ez meg is történik. Hogy mi ez a gondatlan magatartás, talán senki nem tudja pontosan megfogalmazni. Szokás ezt úgy körbeírni, hogy  a partner nem akarja megfertőzni a másikat, de “a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztja”. Tehát, ha valaki körültekintő, és használ óvszert, de az az aktus közben elszakad, nem büntethető. Ennek a fordítottja is igaz: ha tudod, hogy pozitív vagy, ezt nem mondod el a partnerednek, és így jön létre a szexuális aktus gumi nélkül, akkor a gondatlanság fennáll, feltéve hogy a partner így megfertőződött.

A végén fontos kiemelni, hogy senki nem kötelezhet arra, hogy felfedd előtte a státuszod. Viszont, ha ezt nem is teszed meg, tisztában kell lenned a lehetséges következményekkel, és óvszerhasználattal ” a tőled elvárható legnagyobb figyelemmel” meg kell előzni a partnered megfertőződését.