Doktor | 2015. július. 14. 15:15
pic_1330521094_811

Szórakozóhelyek, buli…

Már szinte „felnőttnek” érzed magad, de a szüleid nem engednek el bulizni? Cikiznek a barátaid, hogy este 10-re haza kell érned? Nem szedtél még fel buliban senkit vagy nem szedtek még fel, és ezzel piszkálnak a többiek…?

Vagy épp ellenkezőleg: minden hétvégédet „mámorban” töltöd, egyik buliból a másikba lépve? Alkalmi kapcsolatokat hajkurászol alkoholos befolyásoltság alatt? Már hétfőn csak a szombati buli jár a fejedben…?
Valahol a kettő között van az igazság, az „óvatos duhajkodás”.
Egyre több a szórakozóhely, romkocsma, diszkó. Természetes, hogy élvezed a zenét, a pörgést, a táncot, az ismerkedést, DE: fel kell hívnunk a figyelmet néhány fontos dologra, veszélyre az éjszakai élettel kapcsolatban.
16 év alatt hivatalosan sok helyre nem mehetsz be, 18 év alatt pedig hivatalosan nem vásárolhatsz alkoholt, a gyakorlatban viszont sajnos ritka a tilalom.

  1. Táncolni, bulizni mértékletes alkoholfogyasztással vagy akár anélkül is lehet. Könnyű azzal takarózni, hogy „pia nélkül nem tudok táncolni” – az alkoholtól koordinálatlanná vált mozgással sem válik belőled táncbajnok. Az alkoholos italokat nem célszerű keverni, drogokkal kombinálni még kockázatosabb. Nagyon figyelj oda, hogy nem tesznek-e valamit a poharadba. Idegentől soha ne fogadj el ismeretlen eredetű italt. Vannak olyan folyadékban jól oldódó porok, tudatmódosító szerek, melyek szagtalanok, nem változtatják meg az ital színét, de akár órákig tartó emlékezetkiesést okozhatnak. Érdemes észnél lenni, hogy mit iszol meg!
  2. A drogokról találsz egy külön fejezetet. Vannak kifejezetten drogokra specializálódott diszkók.
  3. Ha a táncparkett ördöge vagy, és egész éjjel szeretsz pörögni, a folyadékpótlásról ne feledkezz meg. A szórakozóhelyekben többnyire kis területre sok ember tömörül, meleg van, levegőtlenség, ha mindezek mellett még mozogsz is, a vízveszteséget pótolni kell! A legjobb, ha ásványvizet iszol. Ha ezt nem teszed meg, szervezeted folyadék-háztartása felborul, ami akár eszméletvesztéshez is vezethet.
  4. A tömegre figyelj. Bár a West Balkánban történt tragédia óta szigorúbban ellenőrzik a diszkókat, de ettől még legyen helyén az eszed: ha akkora tömeg van, hogy „lapjával” is alig fértek el a félméternyi közlekedő folyósón, keress másik helyet!
  5. Ismerkedés és buli. Akármilyen „menő” is szexelni a szórakozóhelyen frissében összeszedett fiúval/lánnyal, ne veszítsd el a fejed! Egy órás ismeretség (bármennyire is egy hullámhosszon vagytok), nem ismeretség. Ha tényleg érdekled a másikat, úgyis folytatódik a románc, nem kell elkapkodni, főleg a szexet. Részegen, egy diszkó WC-jében köttetett „szerelmek” nem nevezhetők párkapcsolatnak. Az orális szex is szexuális kapcsolatnak számít, a nemi betegségek éppúgy terjednek ezen az úton is, óvszer használata kötelező!!! Leginkább arra buzdítunk, hogy ne add magad ilyen könnyen, hagyd meg a szexualitás örömét és intimitását egy józan pillanatra és tartalmas párkapcsolatra.

A zene és a tánc élvezet. Nyilván nem arról van szó, hogy ne járj szórakozni, de okosan csináld: alkoholt mértékkel fogyassz, igyál sok vizet, figyelj a tömegre, ne veszítsd el a fejed ismerkedéskor sem, és buli után jól aludd ki magad. J