Doktor | 2015. május. 27. 13:43
pic_1342607101_874

Táplálkozásunk befolyásolja az ébrenlétünket?

Érdekes felfedezést tettek a tudósok: a táplálkozásunk befolyásolja az ébrenlétünket. Lehet, hogy nem is a kávé a legjobb ellenszer álmosság ellen?

Kommentelünk…

Egy újabb téma kapcsán is táplálkozásunk kerül ismét a középpontba. Nagyon érdekes kutatási eredmény, miszerint a táplálékunk fehérje tartalma – az aminosavak – pozitívan hatnak azokra a sejtekre, melyek az ébrenlétért felelősek. Vagyis, ha egy kiadós étkezésünk során fehérjedús ételeket fogyasztunk, kevésbé van ránk álmosító hatással, mintha szénhidrátban gazdag ételeket ennénk. Az étkezéseink szénhidrát tartalmának korlátozása, az egészségesebb táplálkozásra való nevelés a jelen igen nagy feladata. Bár még nem jelenthetjük ki Magyarországról, hogy társadalmi összetétele a jóléti társadalmakéval vetekedne, étrendünkbe sajnos nagyon hamar átvettük a nyugati, főként Amerikából teret hódító rossz szokásokat. A gyorséttermek elhozták hozzánk a gyorsan felszívódó szénhidrátok garmadát. Az étkezések szertartása kezd elveszni – sokszor hétvégéken is gyorséttermekben eszik a család. A gyerekek – főként a nagyvárosokban – ebbe az új szokásrendbe szocializálódnak, ami nemcsak a rossz minőségű, rossz összetételű élelmiszerek káros hatásait előlegezi meg számukra, de elveszi a klasszikus családmodell egyes szertartásait is.

Az elhízás egészségre gyakorolt hatása nemsokára hatalmas anyagi terhet ró majd társadalmunkra. Egyre több a gyermekkori cukorbetegség, melynek felnőttkorra számos káros hatásával számolhatunk, úgymint veseelégtelenség, látászavarak, rosszul gyógyuló sebek, fekélyek stb..  A táplálkozás csak az elhízás egyik pillére, de a mozgásszegény életmód is jelentősen nyom a latban. Amíg az iskolai testnevelés órák nem lesznek szerves részei és a gyermekek által várt alkalmai hétköznapjaiknak, addig az egészséges életmódra való nevelés még nem érte el a célját. Ennek egy szelete a táplálkozásunk minőségi változtatása, de igen nagy szelete!

Reméljük, hogy a táplálkozásunk tudományos hátterének feltérképezése újabb és újabb ismeretekkel gazdagodik, az eredmények eljutnak a hétköznapjainkba és egészségesebbé tesznek minket. Első lépésként éberebbek leszünk ….

Forrás:http://www.diagnozis.hu/delutani_almossag__a_feherje_nem_pedig_a_szenhidrat_tart_minket_ebren/