Doktor | 2015. július. 14. 15:19
pic_1330519933_735

Terhességmegszakítás, abortusz

Abortusz alatt a terhesség megszakítását értjük, a várandós nő döntése alapján.

Magyarországon a terhességmegszakításnak léteznek törvényes feltételei, amennyiben ezek nem teljesülnek akkor magzatelhajtásról, törvénytelen abortuszról beszélünk, ezt viszont a törvény bünteti.A törvényes okok közé tartozik, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, vagy a magzatnál élettel össze nem egyeztethető rendellenességet fedeznek fel.
Törvényesen kérheti az abortuszt az anya akkor is ha élete anyagilag válsághelyzetbe jut, ha a gyermek apja meghal, ha az anyának több gyermeke van és nem tud, nem szeretne több gyermeket vállalni, ha az anya a fogantatás pillanatában kiskorú, ill. ha a terhesség nemi erőszak (bűncselekmény) következménye.

Magyarországon a terhesség megszakítása a 12. terhességi hétig engedélyezett, kiskorúság esetén ez a 18. hétig kitolódik. A terhességmegszakítás műtéti úton történik. A műtét folyamata a méhnyak kitágítása, majd a méhüreg tartalmának kiürítése. A beavatkozás általános érzéstelenítésben, ún. rövid altatásban történik.

A méhnyak tágítása történhet gyógyszeres úton, ilyenkor olyan hormontartalmú gyógyszert helyeznek fel a hüvelyboltozatra vagy a nyakcsatornába, ami néhány (4-6) óra alatt kitágítja a méhszájat annyira, hogy utána a műtéthez szükséges műszert be lehessen rajta vezetni. Ugyanez a tágítás történhet egy tengeri növény rostjaiból készült rudacskával (laminária), ami a méhszájban lévő nedvességtől megszívja magát, kitágul, ezáltal kitágítja a nyakcsatornát is.  Azoknál a nőknél, akik már szültek, nem ilyen előkészítés kell, hanem közvetlenül a beavatkozás előtt, már altatásban, növekvő vastagságú fém rudacskákkal történik meg a méhnyak tágítása.

Ezt követően a kitágított nyakcsatornán keresztül felvezetnek egy csövet, amelyhez egy vákumszivattyút csatlakoztatnak (tudom, nem hangzik túl biztatóan) és ennek segítségével szippantják ki a méh tartalmát.

Bármennyire sokszor halljátok is azt, hogy „ez csak egy rutin eljárás, nem nagy műtét”, mégis rejthet veszélyeket magában. A beavatkozás után vérzés léphet fel, megsérülhet a méhfal, bár igen ritkán, de át is fúródhat. Szintén felléphet gyulladás, mely a későbbiekben akár meddőséghez is vezethet, ami azt jelenti hogy természetes úton nem lehet többé gyereked.

És akkor még nem is beszéltünk az abortusz hosszútávú lelki következményeiről. Mindenki másképpen éli meg ezt a beavatkozást, van aki a későbbi életszakaszában, érettebb felnőttként nagyon nehezen birkózik meg egy korábbi rossz döntésével. Persze ezzel nem azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy tiniként vállalni kell egy terhességet, ami rengeteg lemondással, felelősséggel járna. Ez nem a tinikor velejárója, nem vitás. Éppen ezért – még ha unalmas felnőtt tanácsként hangzik is – átgondoltan és biztonságosan éljetek szexuális életet. Nem csak a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében, de a teherbe eséstől is véd az óvszer, ha nem is 100%-os biztonsággal. A fogamzásgátlók széles palettája is rendelkezésetekre áll, melyek közül számos már csak minimális hormonterhelést jelent a szervezetre.

Lányok, nektek kell magatokra vigyázni, hisz az ifjonti férfiúi hév (általában) nem arról híres, hogy az áhított pillanatban, a szexuális együttlét hevében figyelmeztet benneteket egy nem kívánt terhességre. Szóval mielőtt elkezditek a szexuális életet, mindenképpen tájékozódjatok az életkorotoknak megfelelő védekezési lehetőségekről a nőgyógyásznál, szülőnél, az STD ambulanciákon, és persze nálunk!

A Néma sikoly c. film az abortuszról szól.