Doktor | 2015. május. 28. 07:30
pic_1330511641_322

Tudtad-e? A Káma-Szútráról…

A szexualitás az ókori India életének is szerves, természetes része volt, sőt! Mai szemmel nézve döbbenetes az a teljes gátlástalanság, amellyel ezt a témát kezelték.

A termékenységért felelős istent, aki pusztító ugyan, de újrateremtő is, ők Sivának hívják. Síva jelképe a lingam, vagyis a hímvessző, s a tiszteletére emelt templomokban hatalmas lingamszobrok előtt imádkoztak gyermekáldásért a nők, vajjal kenegették, felkoszorúzták. A templom falán szobrok láthatók, melyek szerelmi jeleneteket ábrázoltak, ám európai turisták inkább pornófilmekre szoktak asszociálni, amikor meglátják őket, pedig nem ez a céljuk. Az indiai filozófia szerint az embernek állandóan tökéletesítenie kell magát a testi és lelki értelemben, és teljesen evidens, hogy idetartozik a szex is. Míg Egyiptom és Mezopotámia szerelmi életéről töredékekből, homályos utalásokból próbálunk következtetni, Indiából fennmaradt egy több száz oldalas „szextankönyv”. Pontosabban nem is egy, hanem kettő.

A Káma-Szútra a III. század körül keletkezett, és eredetét egy mítosz világítja meg: egy szolga kileste azt, amikor Siva isten szeretkezett feleségével, Párvátival (nem siették el egyébként, az aktus ezer évig tartott), s lehozta az embereknek a TUDÁST, miként Prométheusz a tüzet. A legváratlanabb és legmegdöbbentőbb a könyvben az, hogy míg a nő Indiában éppoly jogfosztott és kiszolgáltatott a férfinak, mint keleten másutt, a Káma-Szutra szerint a nemi érintkezés lényege a nő minél tökéletesebb boldogságának elérése.

Aprólékos részletességgel ismerteti a szeretkezés lehetséges módozatait, tanácsokat ad, mivel lehet a péniszt kellő méretűvé növelni, vagy éppen helyettesíteni, hiszen a legnagyobb kéj az, mikor azonos nagyságú férfi és nő találkozik. A nemi szerv nagysága alapján megkülönböztethetünk 3-3 típust: van az őztehén-nő, a kanca-nő és az elefánt-nő, míg a férfiaknál: nyúl, bika, csődör. Egy nyúl-elefánt koitusz tehát csekély eredménnyel kecsegtet, míg a kanca méretű hölgy remekül érezheti magát bikával.
A szexuális tanácsokon kívül lélektani kitérőket, udvarlási és behálózási tanácsokat is tartalmaz a könyv.

A másik „szexkönyv” címe: Anangaranga. Ebben a szeretkezés 64 ajánlott testhelyzetét írja le a szerző.