Doktor | 2015. május. 27. 13:24
pic_1345628084_446

Tudtad-e? HIV-megelőző gyógyszert engedélyezhetnek

Tudtad-e, hogy
– Amerikában engedélyezhetik a Truvada nevű gyógyszer alkalmazását a HIV vírus megelőzésére

A gyógyszer nem újdonság, már 2004 óta alkalmazzák, de eddig hivatalosan csak AIDS-betegek kezelésére használták. Egy 2010-es kutatás bebizonyította, hogy a vírusfertőzés megelőzésére is hatékony. Még nem született döntés az engedélyezésről, de ha sikerül is bevezetni megelőző célra, akkor is fontos tudni, hogy nem helyettesíti az óvszer használatát!
Forrás: IPM

– A férfi meddőség hátterében állhat Mycoplasma vagy Ureaplasma fertőzés, ugyanis laboratóriumi körülmények között kimutatták, hogy ezek a baktériumok képesek kapcsolódni a még teljesen ki nem fejlett spermiumokhoz, és szabadgyököket felszabadítva károsítják őket. Ezek után a spermiumok száma csökken, mozgásuk és életképességük szintén. Szerencsére az antibiotikus kezelés után javulnak az eredmények.
(Forrás: Günyeli I. et al.: Chlamydia,Mycoplasam and Ureaplasma infections in infertile couples and effects of these infections on fertility; Gdoura R. et al: Ureaplasma urealyticum, Ureaplasma parvum, Mycoplasma hominis and Mycoplasma genitalium infections and semene quality of infertile men. MC Infectious diseases 2007,7:129)

– Az Ureaplasma és Mycoplasma fertőzés csökkenti a mesterséges megtermékenyítések, a lombik bébi esélyét. Rendszeres vetélés jellemző ilyen fertőzés esetén. Ha a terhesség mégis létrejön, sajnos várható a korai burokrepedés, és koraszülés, esetleg magzati fejlődésbeli visszamaradás, újszülöttkori tüdőgyulladás, és központi idegrendszeri fertőzés.
(Forrás: Balla E. et al.: Urogenitalis mycoplasmák előfordulási gyakorisága és potenciális kóroki szerepe terhes nők körében. STD és genitalis infektológia 2008;2/2:53-58)