Doktor | 2015. május. 27. 09:07
pic_1353592144_404

Új remény az AIDS megelőzésére

AIDS kutatások – remény a megelőzésre

“Miközben a tudósok mindent megtesznek, hogy olyan vakcinát készítsenek, amely megakadályozza az AIDS vírusával való megfertőződést, egy egereken végzett vizsgálat azt a reményt kelti, hogy egy új megközelítéssel talán elérhető ez a cél – a módszert nemsokára embereken is kipróbálják.”
Forrás: medicalonline.hu
Kommentelünk…
Több, mint 40 millió ember szenved HIV fertőzésben a világon, és várja a megváltó gyógyszert, amely megszabadítja a gyilkos kórtól. Bár számos gyógyszer van már a birtokunkban, amellyel hatásosan karban tartható a fertőzés, a nagy várakozás azonban még mindig egy hatásos vakcinára irányul, amely segítségével eliminálható (vagyis kiírtható…) a vírus a szervezetből. Sokféle úton haladnak a kísérletek, és a végleges befutó még várat magára. Mégis érdemes figyelemmel követni a tudományos kísérleteket, ezekkel is közelebb kerülünk a vírus emberi szervezetre gyakorolt hatásának megismeréséhez.
Mindaddig amíg nem rendelkezünk a hatásos ellenszerrel, nem győzzük elégszer hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét. A rendelkezésre álló vírusellenes gyógyszerek ne keltsék az álbiztonság érzetét. Bár a legtöbb esetben hatásosan tudják csökkenteni a szervezetben a vírusszámot, a későbbi mellékhatásaikat még nem látjuk pontosan – hiszen fiatal gyógyszerekről van szó. Szív-érrendszeri betegségek gyakoribb előfordulásával, a szervezet gyorsabb öregedésével mindenképpen számolnunk kell.