Doktor | 2015. május. 27. 09:14
pic_1355130624_246

Újabb gyógyíthatatlan nemi betegségek

“A gonorrhoea nevű, szexuális úton terjedő fertőzés növekvően gyógyszerrezisztens baktériumtörzsei olyan változásokon mennek át, melynek eredményeképpen egyetlen, jelenleg a világban ismert és használt antibiotikum sem lesz képes elpusztítani őket – mondta az Egyesült Királyság egyik szexuális úton terjedő fertőzésekkel foglalkozó szakembere a Skócia fővárosában, Edinburgh-ban a közelmúltban megtartott tudományos találkozón.”

Forrás: diagnozis.hu

Kommentelünk…

Mielőtt mindenki hátradőlne a székében, rossz hírt kell közöljek. Nem csak a vírusos eredetű nemi betegségek gyógyíthatatlanok. Vannak olyan „hétköznapi” betegségek, pl. a tripper, ami egyre jobban alkalmazkodik az antibiotikumokhoz, és egyre kevesebb eszköz van a kezünkben, amivel ki tudjuk irtani a szervezetből.
De mielőtt elkezdünk keseregni a sors és a végzet hatalmán, először nézzünk tükörbe. Ezt mi csináltuk.
Azzal, hogy nem tudjuk mit kaphatunk el egy gumi nélküli együttlétnél, azzal, hogy otthoni gyógyszeresdobozból nyakra-főre bekapdosunk ilyen-olyan antibiotikumot, azzal, hogy háziorvostól torokfájásra antibiotikumot kérünk, azzal, hogy a patikustól recept nélkül kikönyörögjük a gyógyszert, vagy akár azzal, hogy „tapasztalt” baráttól elfogadjuk a tuti megoldást.Valljuk be, kevesen vannak a nemi betegségekkel tisztában, és még kevesebben élnek tudatosan, szűretik magukat, és mennek el nemidokihoz rendszeresen. Inkább hazudunk magunknak, hiszen mi „jók” vagyunk, „jól választunk” és „mi úgysem kaphatjuk el”.

A cikk egyébként nagyon korrektül összefoglalja mind a gonorrhoea/tripper, mind a syphilis rezisztencia problémáját, egy helyen helyesbítenék:
„Mindkét nemben fertőződhet a szájüreg és a végbél nyálkahártyája is. Utóbbinak a biszexuális és homoszexuális kapcsolatokat fenntartó nők és férfiak szempontjából van komoly jelentősége.” Ez így nem igaz. Fertőzött hüvelyváladékkal vagy ondóval a végbélnyílás úgy is megbetegedhet, hogy nem történik behatolás, csak az együttlét kapcsán odafolyik a nemi váladék, ill. orális szex nem csak a homoszexuális és biszexuális orientációjú együttlétnél történik. Sokan az orális szexet nem tekintik együttlétnek, sokkal hamarabb belemennek, mint egy „normál” szexbe, és nem is húznak óvszert hozzá.