Doktor | 2015. július. 14. 15:16
pic_1330520246_315

Védekezés – fogamzásgátlás

Amióta világ a világ, azóta él az ember szexuális életet is, és azóta foglalkoztat minket a fogamzásgátlás kérdése is. A legrégebbi időkben a közösülés és a gyermek születése között nem is sejtették a kapcsolatot, a gyermekáldást Isten, vagy a bálványaik akaratának tekintették.

Ebben az időben nem volt ritka, hogy a nők gyógynövényekből készült dugókat helyeztek a hüvelyükbe a terhesség kivédése céljából. Emellett különféle mágikus eljárásokban is hittek, úgymint a halott ember mosdóvizének ivása, különféle varázserejű amulettek viselése szexuális együttlét közben. Szintén az „ősi” eszközök közé tartozott az a megfigyelés, hogy a nők a szoptatás ideje alatt sokkal ritkábban esnek teherbe. Ma már jól ismerjük, hogy ennek hátterében hormonális hatások állnak.Az ősi korok embere már műtéti megoldásokat is alkalmazott, egyes népek ismerték a petefészek művi roncsolását, de a férfiakon is kiterjedten alkalmaztak egy fogamzásgátló módszert, melynek lényege az volt, hogy a húgycsövet a hímvessző tövéhez, a herezacskó fölé varrták ki, így az ondó közösüléskor nem került a hüvelybe.A XVI. században egy  anatómus feltalálta a lenvászonból készült óvszert, amelyet nem kifejezetten fogamzásgátlás céljából fejlesztett ki, hanem férfitársait akarta megóvni a vérbaj (szifilisz) terjedésétől .
Aztán ugorhatunk az időben néhány századot, és eljutunk a XX. század elejére, amikor is elkezdődtek a kísérletek a gyógyszeres fogamzásgátlás megoldására, ami 1960-ra sikerült is. Ekkor került a patikákba Amerikában az első fogamzásgátló tabletta.Manapság többféle fogamzásgátlási módszer áll a rendelkezésetekre, persze a biztonságosságot tekintve ezek jelentősen különbözhetnek egymástól! Lássuk akkor a lehetőségeket!

A természetes módszerek közül a naptármódszer (a termékeny napok meghatározása, és ezeken a napokon a szexuális élet kihagyása) nem biztonságos, még akkor sem, ha teljesen szabályos 28 napos ciklusról beszélünk, és az ovuláció (petesejt érése) középidőben, tehát a 14. +/- 1.napon következik be.

A megszakításos közösülés lényege, hogy a spermiumok ne kerüljenek a hüvelybe, ezért a férfi az ejakulációt közvetlenül megelőzően a nemiszervét kiveszi a hüvelyből. Ez szintén nem biztonságos módszere a fogamzásgátlásnak. A pillanat hevében lehet, hogy elfelejtődik ez a mozzanat, vagy túl későn történik. Az is ismert tény, hogy már a szexuális együttlét kezdetén termelődik a fiúknál az ún. előváladék, ami bővelkedhet spermiukban és a hüvelybe jutva terhességet okozhat.
A spermicid anyagok használata is a fogamzásgátló eszközök közé tartozik. A spremiumok szerkezetét károsítják, vagy működésüket bénítják, ezáltal fejtik ki fogamzásgátló hatásukat. Önállóan is használhatók, de mechanikai módszerekkel (óvszer, pesszárium) történő együttes alkalmazásuk javíthat a hatásukon.
Az óvszer a férfi nemiváladék hüvelybe jutását hivatott megakadályozni, és emellett nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy a nemi úton terjedő betegségek megelőzésében is védelmet nyújt. Nagy szakítószilárdságú gumiból készül, de véletlen balesetek történhetnek, így ez a módszer sem eredményez teljes biztonságot.

A pesszárium egy kúp alakú kis eszköz, ami felhelyezéskor ráfekszik a méhszájra és mechanikus akadályt képez a spermiumok előtt. A szexuális együttlét előtt már kb. fél órával fel kell helyezni, és az aktus után 4-6 óráig még a hüvelyben kell tartani. Célszerű a fent már említett  spermicid anyagokkal együtt használni.

Kombinált hormontartalmú fogamzásgátló eszköz a hüvelygyűrű, melyet a ciklus 1. és 5. napja között kell a hüvelybe helyezni, és három héten keresztül otthagyni. A gyűrűből felszabaduló hormonok bekerülnek a keringésbe és megakadáyozzák a petesejt kilökődését a petefészekből, így nem termékenyülhet meg a petesejt és nem jöhet létre a terhesség. Ennek feltétele, hogy az eszköz folyamatosan a hüvelyben maradjon.

És akkor eljutottunk az egyik legbiztonságosabb módszerhez, a szájon át vagy injekció formájában alkalmazható hormonális fogamzásgátlók alkalmazásához.
A fogamzásgátló tabletta női nemi hormonokat tartalmaz, ezáltal gátolja meg a terhesség kialakulását. Azonkívül, hogy meggátolja a tüszőrepedést, nem hagyja, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe,  és a méhnyakat is áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára. A ma kapható fogamzásgátló tabletták hormontartalma már nagyon alacsony, emiatt ultrakönnyűnek is nevezik őket, megbízhatóságuk viszont nagyon magas. Nőgyógyásszal egyeztetve, ez a számotokra ajánlott legbiztonságosabb fogamzásgátló gyógyszer.
Nem a tinilányoknak ajánlva, inkább az “idősebb” generációk és a szoptató anyák igényeit figyelembe véve, ill. akik a hormonális fogamzásgátlók mellékhatása (thrombosis hajlam  = vérrögkéződés) tekintetében rizikócsoportba  tartoznak, nekik ajánlott a felkar izomzatába beadható hormontartalmú fogamzásgátló injekció. Az injekció sárgatesthormont tartalmaz. Alkalmazása nagyon egyszerű és kényelmes, hiszen a menstruációs ciklus elején adott első injekciót csupán háromhavonta – vagyis évszakonként – kell megismételni.

A fogamzásgátló módszer kiválasztása egyénre szabottan kell történjen. Nem általánosíthatunk, hogy ez a legjobb módszer, mindenki ezt alkalmazza. Aki nem él rendszeres szexuális életet, annak nem feltétlenül kell folyamatos hormonszedéssel terhelni a szervezetét, viszont figyelembe kell vennie, hogy egy–egy alkalmi együttlét sokkal nagyobb rizikó tud lenni a szexuális úton terjedő betegségek átadása szempontjából, ami ellen legbiztonságosabb az óvszer használata. Egy folyamatos, hosszútávú, de még gyermekvállalásra éretlen kapcsolatban már sokkal inkább megfontolandó, sőt ajánlott egy hormonális fogamzásgátló tabletta alkalmazása.

Lányok! Az, hogy a fiú egy alkalmi kapcsolatban nem akar óvszert használni, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a nagyobb élvezet átadása miatt teszi ezt. Azt inkább jelentheti, hogy semmilyen felelősséget nem érez irántatok, sem a szexuális úton terjedő betegségek átadása, sem egy nem kívánt terhesség bekövetkezte szempontjából.
Ha tanácstalanok vagytok a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásában bátran forduljatok a kérdéseitekkel a szakemberekhez, nőgyógyászhoz, védőnőhöz és természetesen hozzánk!