Doktor | 2015. május. 27. 08:53
pic_1351063363_439

ZENESAROK: Muse

Az angliai Devon megyében eredetileg unatkozó középiskolás fiúk alapította csapat ma a világ egyik legfontosabb zenei formációja. Sajátossága, hogy tinédzser koruk óta változatlan fölállással zenélnek, a gimi egykori színpadától a legnagyobb fesztiválokig kitartva egymás mellett.

 

Az 1994 -ben induló csapat eredetileg a – őszintén szólva, kissé  pihent – „Rocket Baby Dolls” névre hallgatott. De szerencsére belátták, ami egy középiskolában még poén, az utána nem föltétlen az, így nevük  Muse-ra változott.
A Muse már számos brit és nemzetközi  díjat gyűjtött be 2008-ra, és időközben nemzetközi rajongótáboruk is összegyűlt, különösen a „Showbiz” és a 2001-ben megjelent „Origin of Symmetry” albumnak köszönhetően. Ekkorra  már világszerte fontos együttessé vált az alternatív rock rajongói körében. Az igazán széleskörű nemzetközi ismertséget és elismertséget  a Twilight filmzenéjeként érték el.

Jellemző, hogy míg az első budapesti koncertje 2007-ben még elég mérsékelt érdeklődést ébresztett (elég égő volt a kevés résztvevő, és talán nem is a Muse-ra nézve) addig a 2010-es Sziget-koncertjükön már százezres tömeg énekelte torkaszakadtából a „Starlight”-ot, vagy a „Map of Problematique”-ot… (Nagyon jó, pörgős koncert volt, tanúsítom!)

A MUSE stílusa progresszív metál alapokra épülő alternatív rock, mely rengeteg elektronikus és komolyzenei elemet is magába ötvöz. A Muse zenei világa rendkívül komplex, változatos, és elképesztően erős. A frontember Mat Bellamy írja mind a Muse zenéjét, mind a szövegeket, továbbá ő az énekes is, ami miatt a Muse jobbára az ő produkciójának tekinthető. Bellamy sokszor merít Orwell angol író rendkívűl nyomasztó 1984 című regényéből, amelyik egy fiktív jövőben játszódik, ahol a világot totális diktatúrák uralják. (Az mondjuk már kevésbé vicces, hogy egyes interjúi alapján úgy tűnik, maga Bellamy is hajlik az összeesküvés-elméletekre és bizarrnak ható félelmekre. De a művészi mondanivaló szempontjából természetesen nem az számít, mi motiválta az alkotót.)

A Muse világában különösen fontossá válik a szerelem motívuma. A „Szerelem ellenállás” a minket bedarálni akaró erőkkel szemben, vallja a Muse. (Love is a resistance)
Ebből következően rengeteg daluk foglalkozik a szerelemmel, és  annak erejével. Számomra az egyik legkedvesebb az „Undisclosed desires”, amely igen finoman és gyengéden közelít ahhoz az alapvető kérdéshez, hogy a szerelemben végül is egy tökéletlen, (tehát sokszor hülyeségeket csináló) emberi lényben látunk meg valami elképesztő ragyogást.
Az eredeti angol szöveg sokkal jobb, és a zenével együtt erős élmény, ezért azt ajánlom!
(Ha valaki nem tud jól angolul,  tartalmilag kb. korrekt, de nem szöveghű saját műfordításomban is lehet olvasni.)

Ízelítő a Muse zenéjéből (ha valaki nem ismeri.)
A szerelem adta menedékkel foglalkozó dalaik:
Starlight
Invincible
Love is a resistance

A keserűbb oldalával: Map of problematique

Egyéb híres Muse dalok: Supermassive black hole

Undisclosed desires – Föltáratlan vágyak

Szenvedtél, jól tudom
De ne bújj el félve.
A  rideg űrbe dobni
nem hagylak Téged !

Nyugtass – és megtisztítalak
Hidd el, jó leszek
bennem megbízhatsz.

Lezárjam a szívedben dúló gyilkos harcokat
Szépséged láthassam, nem csak az álarcodat!
Démonokat kiűzzem, tisztuljon meg múltad,
hogy betölthessem a szíved titkos vágyait!

Becsapod szeretőid, komisz istenség,
lehetsz bűnös, bűntelenséged mégis enyém!

Nyugtass – és megtisztítalak
Hidd el, jó leszek
bennem megbízhatsz.

Lezárjam a szívedben dúló gyilkos harcokat
Szépséged láthassam, nem csak az álarcodat!
Démonokat kiűzzem, tisztuljon meg múltad,
hogy betölthessem a szíved titkos vágyait!

(műfordítás, Dr. Kék, 2012)

Muse: Survival (olimpiai dal)